'Najopasniji filozof Zapada' Slavoj Žižek 23. siječnja u HNK-u Zagreb

Ugledni slovenski filozof Slavoj Žižek gostovat će 23. siječnja u Zagrebu, gdje će u sklopu programa "Filozofski teatar" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb s "najopasnijim filozofom Zapada", kako ga je proglasio časopis The New Republic, razgovarati domaćin Srećko Horvat.

Godinu dana nakon što je Žižekovo gostovanje u siječnju 2015. dupkom napunilo zagrebački HNK, istaknuti slovenski socijalni teoretičar, kulturni kritičar i intelektualac smatran jednim od najvažnijih filozofa današnjice, vraća se u Zagreb kao drugi gost ovosezonskog ciklusa HNK-ova programa "Filozofski teatar", koji je u listopadu 2015. otvorila britanska glumica i humanitarka Vanessa Redgrave.

Slavoj Žižek rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi je doktorat obranio u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, o čemu svjedoče brojne knjige napisane o njegovu radu, kao i nekoliko dokumentarnih filmova te krcate dvorane diljem svijeta. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

Ciklus "Filozofski teatar" uvela je intendantica zagrebačke nacionalne kuće Dubravka Vrgoč s ciljem privlačenja mlađe publike i istodobnog otvaranja toga teatra javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. Ciklus je u studenom 2014. otvorilo gostovanje francuske filozofkinje Julije Kristeve. Dosad su gostovali još i talijanski književnik Niccolo Ammaniti, sociolozi Saskia Sassen i Richard Sennett te Thomas Piketty.

Vezu između filozofije i kazališta u razgovoru s gostima razotkriva urednik i voditelj "Filozofskog teatra" Srećko Horvat, a dosadašnje su se debate pokazale iznimno popularnima i kod publike, čime je taj program već odgovorio na jedan od svojih središnjih ciljeva, a to je reafirmiranje kazališta kao javnog prostora.