Uoči novog gostovanja Eline Garanča

Galzbeni kritičaj HRT-a  Ante Batinović nikada nije bio žanrovski omeđen i nije se družio samo s najvećima u popu i rocku i jazzu nego i s najvećima iz svijeta klasične glazbe i opere.

Evo što kaže o Elini Garanča s kojom je razgovarao priliko njezinog gostovanja 2013. :

Svi velikani pa tako i Elina ima pravu priču o sebi koja je u nekim dijelovima isprepletena s Placidom Domingom. Elina je iz Rige na sjeveru Europe, ali ima u sebi snažni južnjački temperament. Posebno voli Španjolsku, a i muž joj je iz Gibraltara.

Domingo je sretan spoj mediteranskog temperamenta i nordijske radne etike. Naravno da sam to predočio Elini. Ona nije baš sklona zemljopisnom karakteriziranju temperamenta. Rekla mi je da je naišla na temperamentnije ljude na sjeveru Finske nego na jugu španjolske. Ona sama ne poriče svoju južnjačku komponentu temperamenta, ali on je nekako fino skriven u kombinaciji s nordijskom i germanskom radnom disciplinom.

Jedan je njujorški kritičar nahvalio i obasipao komplimentima Elinu Garanču kao opernu pjevačicu, ali ravnopravno tome dodao njezin izgled filmske dive, i to je istina i to se često citira. Elina nema ništa protiv toga, ali uvijek želi u prvi plan staviti i stavlja svoj glas i pjevanje. Godi joj kompliment filmske dive, ali ne bi voljela raditi na filmu jer se tamo jako puno čeka snimanje i ponavlja se a u operi i teatru ne. Naravno da pazi na svoj izgled jer je to imperativ svim opernim divama da moraju izgledati lijepo no nema ništa protiv pet kilograma viška na sebi ako pri tom dobro pjeva i ako je zadovoljna svojim nastupom.

Operne dive često znaju biti pod stresom i onda neugodne, mrzovoljne, hirovite… Za Elinu to ne bi mogao reći. Elina dapače odstupa od takvog imagea operne dive. Vrlo je komunikativna, u biti jako radosna i uživa u svom poslu i intervjuu i voli se čak i šaliti na svoj račun. Primjerice otkad je postala slavna, kaže da joj se život utoliko promijenio da će dobiti stol za večeru u nekom restoranu prije drugih i da će je uvijek
na aerodromu čekati novinari i cvijeće…

I Elina poput Dominga voli pop-glazbu, naročito The Beatlese i The Queen, pa možda ne bi imala ništa ni protiv dueta s nekim iz pop ili rock svijeta, ali ako se ukaže prilika.


U Zagrebu će, uz pratnju pijanista Malcolma Martineaua, pjevati R. Schumanna, A. Berga, R. Straussa, H. Duparca i S. Rahmanjinova, pa nije teško ustvrditi  da će i ovo gostovanje Eline Garanča biti ne samo glazbena svetkovina nego i pravi veliki kulturni događaj.