Nakon prvih lekcija kineski više nije težak

Kad kažemo nekome: ti kao da govoriš kineski, želimo mu reći da ga ne razumijemo. Ta fraza ne vrijedi za trideset osnovnoškolaca koji su dio zimskih praznika proveli na Sljemenu kako bi savladali osnove kineskog.

Michelle, učiteljica kineskog u Hrvatsku je stigla u kolovozu 2015. Predaje kineski i to uglavnom srednjoškolcima. Ova tri dana na zimskom kampu učila je djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Oni jako brzo uče i jako su pametni, pohvalila je svoje učenike učiteljica Michelle. Stereotip je kada se kaže da je kineski težak. Malo jest teško pisati na kineskom jer mi imamo drugačiji sustav, znakovi su drugačiji nego vaši, ali zapravo je kineski vrlo jednostavan.

Interes učenik bio je velik. Svi su uživali i naravno ponešto i naučili. Djeca kineski, koji im više ne izgleda tako težak, a učiteljica Michelle hrvatski. Naučila sam malo hrvatskog i sviđa mi se biti ovdje, ljudi su jako prijateljski raspoloženi, a krajolik je prekrasan, iskrena je. Kultura je malo drugačija. Na primjer, mi imamo 3 obroka dnevno, obično ručamo oko 12, a ovdje se ruča oko 14 i mi to jedva dočekamo.

Osim na Sljemenu, tijekom školske godine, kineski se u Hrvatskoj uči punom parom. Pokušava ga savladati čak 400 osnovnoškolaca, a Konfucijev institut održava brojne besplatne radionice i tečajeve. 

I kao što kaže ona kineska: jedi da izbjegneš glad, uči da izbjegneš neznanje.