Škotska, zemlja srdačnih ljudi i vatrenih napitaka

Škotska, zemlja bogate povijesti, smještena je na sjeveru Velike Britanije, a površinom obuhvaća trećinu otoka. Ima oko pet milijuna stanovnika i relativno je slabo naseljena, a u prošlosti je bila poprište brojnih sukoba i meta osvajača koji su je pokušavali zauzeti.

Kad netko spomene Škotsku, jedna od prvih asocijacija na ovu zemlju i njezine stanovnike su kiltovi, dio donjeg dijela odjeće kakvu su nosili Kelti, a čiji su Škoti potomci. Uz kiltove koji kod Škota nisu samo odjevni predmet već i znak raspoznavanja, jedna od najpoznatijih škotskih znamenitosti je i čuveni whisky.

Kad govorimo o najpoznatijim stanovnicima ove zemlje ne smijemo zaboraviti ni škotskog ovčara Lessieja, a isto tako, sigurno ste čuli i za tajanstveno čudovište iz Loch Nessa, stvorenje za koje se vjeruje da živi u tom jezeru.
 
Više o znamenitostima, kulturi i tradiciji ove zanimljive zemlje doznat ćete od Lidije Hanell Bertović koja je gostovala u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Zagrebačka konzultantica za zaštitu prirode i okoliša često se vraća u Škotsku gdje je živjela, magistrirala i radila, a trenutačno u Aberdeenu živi i studira strojarstvo njezin sin Adrijan.