Lucija nikad ne stoji s obje noge čvrsto na zemlji

Lucija Brkan je diplomirana kineziologinja i fizioterapeutkinja te predsjednica Udruge za terapijsko penjanje 'Osmijeh'. Kada nađe još malo slobodnog vremena visi sa zagrebačkih nebodera na kojima pere prozore.

Tražite Luciju? Mnoge njezine kolege znaju da ako je žele vidjeti moraju pogledati uvis. Ona uvijek visi s neke zgrade ili stijene. Oglas za alpinističku školu privukao joj je pažnju te se upisala da upozna ljude slične sebi. Školu je završila, a nakon nje uslijedila su najviša mjesta na brojnim natjecanjima. Svaki put kada se penje strah ostavlja za sobom, na tlu. Nije toliko da postoji strah koliko postoji taj neki razum ili osjećaj da opasnost postoji i na neki način kontrola te opasnosti. Strah se pojavi samo u nekim situacijama kada nešto u nekim situacijama izmakne kontroli, kaže Lucija.

Logično ili ne, nakon stijena krenula je u osvajanje zagrebačkih nebodera. Ne postoji takav u Zagrebu, na kojem Lucija nije oprala prozore. Na pitanje kako je počela odgovara: vrlo jednostavno, radila sam dosta studentskih poslova koji su bili loše plaćeni… Jedan prijatelj koji se bavio padobranstvom slučajno je uletio u priču s visinskim radovima. Znao je da se ja bavim penjanjem, pozvao je i mene, naravno satnica je bila dobra, ja sam se uključila i ostala do dan danas.

Postoji velika razlika između osvajanja nebodera i penjanja po stijenama. Kad se penjete na zgradu, penjete se po užetu. Ustvari imate fiksirano uže po kojem se penjete. Kada se penjete na planinu penjete se po stijeni i putem postavljate svoja osiguranja.

Lucija čak ni u svoje slobodno vrijeme ne stoji s obje noge čvrsto na zemlji. Naime, volontira u udruzi za terapijsko penjanje 'Osmijeh'. Prilagođeno slobodno penjanje, znači sve koristi koje nudi slobodno penjanje zdravim ljudima prilagodi se osobama s teškoćama i pokušava se dobiti što više u fizičkom smislu, psihičkom i kognitivnom smislu jer je penjanje jedna vrlo specifična aktivnost koja vam djeluje i na psihološke karakteristike, najviše na samopouzdanje i motivaciju.

Lucija u budućnosti želi još više popularizirati penjanje. Nakon što se spusti na zemlju, ubrzo nađe razlog za pogled prema visinama.