Udruga Kamensko

Udruga Kamensko trenutačno je u pripremama za veliku modnu reviju. Divimo se hrabrosti i upornosti tih žena, lijepo je da je njihova priča na kraju dobila sretan kraj. Osim što šiju, drže i tečajeve šivanja, a ekipa Dobrog jutra zavirila je na jedan.


Na zagrebačkoj Knežiji čuje se rad šivaćih strojeva, žamor i smijeh… Udruga Kamensko šije, ali šivanju podučava i druge. To naplaćuju, naravno, ali ponekad i daruju, pogotovo dugotrajno nezaposlenim osobama. Možda ta osoba nakon tečaja nađe baš posao krojačice, nikad se ne zna! Svim polaznicima tečaj je promijenio puno toga, kaže predsjednica Udruge Đurđa Grozaj. Žene koje su dugotrajno nezaposlene nauče kako sašiti nešto svojoj djeci ili pomoći susjedi, dodaje gospođa Đurđa.  

Neki od polaznika, tečaj doživljavaju kao relaksaciju. Jedna od takvih je i arhitektica Klara Gržin, na tečaju odmori glavu od svega i slobodno vrijeme iskoristi korisno. Klara obožava što jednostavnije krojeve, a bježi od uniformiranosti, pa ne čudi da sebi želi sašiti nešto što nitko drugi nema. Muzeologinja Tea Rihtar Jurić želju da nauči krojački zanat gaji godinama. Majka ju je nagovorila na ovaj tečaj i nije požalila. Jako sam zadovoljna jer se u kratko vrijeme jako puno nauči. Moram reći da su dame iz Udruge Kamensko fantastične, iskrena je Tea. Na tečaju uče šivati pidžame i suknje. A i endlanje, tj opšivanje rubova tkanine je na programu tečaja. Ekipa Dobrog jutra na tečaju je zatekla samo polaznice, ali Đurđa tvrdi da je bilo i izrazito darovitih muškaraca. A neke od polaznica, kao primjerice Jasenka Mrzaj, nakon što ga završe, vrate se u udrugu kao volonteri.

A da se dobro vraća dobrim, svjedoči priča kako je ideja o tečajevima nastala. Sve donirane šivaće mašine su kućne, nisu za svakodnevnu upotrebu tj. za industrijsku proizvodnju… Pregorjele bi. No, htjele smo ih iskoristiti. Svaka ta mašina došla je od nekud, od nekoga tko ju je s puno ljubavi poklonio, a nije je ju poklonio da stoji… Pa smo došle na ideju da ono sve što znamo naučimo i neke druge žene, djevojke, muškarce. Da im pomognemo, objasnila je gospođa Đurđa.

Kamensko sprema proljetnu kolekciju. U nju će uključiti žene svih dobi. Mjesto i točno vrijeme ekipa nije doznala, jer taj podatak još nije za javnost. No, ne brinite čim bude svi će na vrijeme biti obaviješteni.