Kangoo jumps program, novina u Hrvatskoj

Stopalo je do iznad gležnja zatvoreno u cipelu koja sliči skijaškoj pancerici, no ispod nje je elastična platforma zakrivljena oblika koja vam dopušta da skačete poput klokana pa se ova nova tehnika i zove program kangoo jumps. U Hrvatsku ga je, prije osam mjeseci, donijela instruktorica fitnesa Natali Benković iz Labina, a mi smo ga vježbali u Rijeci.Nastao je u Švicarskoj gdje je liječnik Gregory Lekhtam osmislio opremu i program za ovo vježbanje. Na tu su ga inovaciju potaknule ozljede sportaša. Svaka cipela teži 2 kg što u početku uopće ne osjećate, ali nakon 15 – 20 minuta ta se težina počinje osjećati. U početku ste malo nestabilni dok ne pronađete ravnotežu, a treba misliti na disanje, leđa, trbuh da biste stajali na sredini tih opruga, objašnjava Natali.

Trening za početnike traje 40 minuta, a za napredne 60. I dok ja sa sigurne udaljenosti gledam kako žene vježbaju mnogo hrabrija Branka Radolović, jednostavno je iskušala novu tehniku. Iako priznaje da joj je kao početnici teško sigurna je da će krenuti na početnički tečaj. Skupina koja vježba ne posustaje. Koncentrirani su na pokret, ali iz minute u minutu ide im sve bolje.

Osjećaj koji stvaraju ove zanimljive vježbe najbolje je opisala Sanjana Takšić, koja je do sada vježbala pilates. Odlično, zanimljivo, nešto novo, nevjerojatno. Kao u pancericama, a zapravo je puno lakše, osjećaš se kao da imaš krila.

Trening, kao i svaki drugi, razvija se postupno. Od jednostavnog hoda do poskoka, okreta i visokog podizanja koljena. No niti u jednom trenutku vježbanje ne prestaje jer vas opruga na cipelama  jednostavno  tjera na poskakivanje. Ipak, iako je oprez potreban ovaj program iznenađujuće je  dobar za sve. Ne pate koljena, ne pate zglobovi, ne pate leđa, a uz to se jačaju mišići leđa, ističe Natali. Prednost ovog treninga je lakoća i raznolikost pokreta. Iako ste vezani za opremu trening možete izvoditi i bez ovih cipela. No program kangoo jumps naravno, zanimljiviji je skačući na opruzi u sigurno stegnutim cipelama.

Trening vas dosta brzo vraća u formu, ako ste bili neaktivni. No ako ste i vježbali nešto drugo ili redovito vozili bicikl poput Svijetlane, kangoo će vam vratiti snagu brže i bolje ćete se zabavljati. Nakon porođaja, kaže, nije pogriješila s ovim programom. Ako mislite da ovu tehniku možete vježbati samo u dvorani, zbog opreme, prevarili ste se. U kangoo opremi možete i trčati, do obale i kave u dobrom društvu.

Pa kad je već riječ o kavi, zašto ne bismo  otišle  popiti jednu. Moram valjda i ja probati kangoo.  Bio je lijep dan pa smo vesele odskakutale prema središtu Rijeke. Dobar osjećaj, pokušajte i vi.