Svijet je već osvojila, a sada osvaja i Hrvatsku

Za izradu ilustracija nekad su bili potrebni papir i olovka. Danas je njihovo nastajanje malo modernije. Mateja Kovač jedna je od malobrojnih priznatih ilustratorica koja je tradicionalni pribor zamijenila modernim - računalom, tipkovnicom i tabletom.
To je neka stvar koju sam otkrila nakon fakulteta zato što sam imala potrebu skicirati neke stvari koje bi kasnije izvodila na velikim formatima. Obzirom da je taj materijal jako skup, a ja sam htjela jako puno eksperimentirati, počela sam neke stvari skicirati u kompjuteru digitalno i kasnije bi to prenosila u veće formate, priča Mateja.

Osim financijske, Mateja je ovim načinom crtanja otkrila i brojne druge prednosti skiciranja ilustracija na računalu. Prednost je ta što mogu pomicati elemente, mogu provjeriti kako oni funkcioniraju u nekim različitim pozicijama, mogu provjeriti kako funkcioniraju kad se povećaju. Imam jako puno mogućnosti koje kod manualnog slikanja nemam jer uvijek ako pogriješim moram krenut ispočetka. Imam gumicu, mogu brisati koliko god želim a da pritom ne zasitim podlogu na kojoj radim. Znači uvijek ostane taj prozračan efekt, objašnjava.

Kanada, Australija, Španjolska, Kina i Amerika samo su neke od država u kojima se mogu vidjeti njezine ilustracije. Kako sam svoje ilustracije stavljala na društvene mreže u svoj portfolio koji vidi velik broj ljudi iz inozemstva tako su me primijetili i počeli su mi se javljati za određene projekte, otkriva Mateja. Kako bi došle do dalekih zemalja, Mateja ih pakira nakon čega ih šalje svojim klijentima.

Crtanje je vještina koju nikada neće napustiti. Poslom je zadovoljna jer ima prostor za budući razvoj ali i mogućnost da bude svoja i kreativna.

Iako osmišljava razne ilustracije za web-stranice, plakate, ambalažu i marketinške kampanje, postoji nešto što ipak najviše voli. Poprilično se pronalazim u fashion ilustraciji i food ilustraciji, ilustraciji hrane. Jako volim ilustrirati paterne. Recimo mogu se zamisliti jednog dana u tekstilnoj industriji di baš radim dizajn tekstila, otkriva.

Tempere, ugljen ili sprej. U photoshopu kojim se koristi nalazi se veliki izbor raznih tehnika. U šarolikom izboru Mateja je pronašla omiljenu tehniku. Omiljena tehnika mi je akvarel jer ona najbolje odražava moj senzibilitet i način na koji ilustriram. Jako je prozračna, transparentna, živa, spontana, kaže.

Sreća jednako tako odražava Mateju, a njezina se sreća prelije i na ilustracije. Sam pogled na njih odvest će nas u neki drugi svijet.