Ivan Đikić - velika je godina iza njega

Profesor Ivan Đikić zaslužan je za mnoga otkrića u području istraživanja i liječenja tumora. Velika je godina iza njega. Ekipa Dobrog jutra zatekla ga je Zagrebu dok je ovdje pred doček 2016. kratko boravio i doznali kako je on doživio svoju godinu.  

Naš znanstvenik svjetskog glasa, prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog, koji živi u Frankfurtu, novogodišnje je praznike iskoristio za kratak posjet Zagrebu. Iako trenutačno ne planira povratak u Hrvatsku, Zagreb će uvijek imati posebno mjesto u njegovu srcu.

Početak nove godine dobar je povod da se prisjetimo onih najuspješnijih trenutaka i napravimo planove za budućnost. Za 2015. kaže da je bila zanimljiva godina, a jedan od važnijih događaja je da sam bio gostujući profesor na Harvard medical school. Druga stvar  koja mi je jako draga jest da sam izabran u Europsku akademiju  znanosti i umjetnosti. To je jedno veliko priznanje i stvarno mi je učinilo jako slatkom i začinilo 2015.

2016. će biti još zanimljivija od 2015. jer se cijela obitelj seli iz Frankfurta u Kaliforniju, otkriva prof Đikić. Prihvatio sam studijsku godinu u kojoj ću biti na dvije lokacije, jedna se zove Stanford sveučilište, koja je akademska institucija, a drugi angažman u farmaceutskoj kompaniji Genentech. Veseli se tom novom profesionalnom iskustvu, ali i zbog djece koja će dio svog školovanja provesti u Americi te tako moći upoznati njihovu kulturu. Vjeruje da će im to biti veliko ulaganje u budućnost.

Nije lagano u današnjem tempu života profesionalnosti i posvećenosti poslu kombinirati obitelj i posao ali to je jedan imperativ barem što se mene tiče jer bez zadovoljstva u obitelji ne mogu biti kreativan u znanosti, iskren je prof Đikić. Pokušava živjeti zdravo, taj način promovira i u javnosti. Kaže da ljudi moraju znati svoj rizik i odlučiti da li žele pušiti, konzumirati alkohol i uzimati hranu koja je dokazano nezdrava.

Glavna motivacija za prof Đikića je otkrivanje novog i to je moja prava sreća. Onog trenutka kada vas netko izabere u akademiju ili vam daje neku nagradu, to je lijepo vidjet to je javno priznanje, ali to zadovoljstvo to je otkriće i to traje jako dugo i to je ono što me čini zadovoljnim.