Karamarko i Petrov s Oreškovićem: Konkretna imena mandataru na stolu drugi tjedan

Napravili smo rezime što smo jučer obavili. A obavili smo dobar posao -  dogovorili smo se o ustroju vlade. Rekli smo može, ali nam je potrebno vrijeme, ne možemo u 15 dana. Razgovarali smo i o holdingu malo. Bili smo s manadatarom Tihomirrom Oreškovićem i njemu prenijeli sve što smo napravili i što dalje namjeravamo raditi. Upoznat je sa svime. Drugi  tjedan počinjemo s konkretnim imenima koja će i njemu biti na stolu i o kojima ćemo zajedno ćemo odlučivati, rekao je čelni čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka s šefom Mosta Božom Petrovom i mandatarom Tihomirom Oreškovićem.Dogovorili smo se da će se organizirati radni tim stručnjaka dviju strana i napraviti analiza postojećeg stanja. Ne možete raspolagati informacijama ako niste u sustavu. Kad budemo imali informaciju, kad napravimo analizu, napravit ćemo i plan. Jasno nam je da do reorganizacije treba doći i to ne samo na razini ministarstava nego i držvnih ureda i agencija, a isto tako i na razini lokalnih samouprava i regionalnih uprava. To će tako biti mnogo kvalitetnije odrađeno, plan će se napraviti kroz šest mjeseci, a provođenje se očekuje realno kroz dvije godine, smatra Petrov.

Moramo startati s 20 ministarstava jer moramo početi raditi. Vrijeme je za rad. Vlada mora profunkcionirati, dodao je Karamarko.Petrov je nakon pitanja novinara da komentira svoje navodno praćenje rekao kako ga USKOK nije pozvao na ispitivanje. Nije želio komentirati izjavu glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da ga je pratio PNUSKOK.
Grmoja u USKOK-u o praćenju Petrova: Sumnjam na Ostojića i Bertinu
Podsjećamo, prije toga odvojeno su se sastali Nacionalno vijeće Mosta te Domoljubna koalicija.

Uoči sastanka Nacionalnog vijeća Mosta o tijeku pregovora progovorila je Ružica Vukovac. Pritom je poručila da HDZ i Domoljubna koalicija sada traže nešto više od onoga što je dogovoreno. Vukovac je izjavila i da već neko vrijeme očekuje konkretne dogovore. "Čini se da HDZ i Domoljubna koalicija sada traže malo više od onoga što je dogovoreno. Naravno, upitno je šest ministarstava, ali to je bilo i za očekivati", kazala je Vukovac.

Petrov: Pola godine za preustroj države i lokalne samouprave

Most je prihvatio prijedloge HDZ-a za smanjenje broja ministarstava i agencija te u idućih šest mjeseci napravit će se kvalitetan plan o tome, izjavio je Božo Petrov nakon sastanka Nacionalnog vijeća Mosta, a uoči nastavka pregovora o sastavljanju vlade s Domoljubnom koalicijom. 'Most je na početku bio za racionalizaciju javnih institucija i prijedlog Domoljubne koalicije na tom je tragu. Imamo samo dva tjedna za sastavjlanje vlade, a u suradnji s Domoljubnom koalicijom oformit će se tim za preustroj ministarstva i agencija', poručio je Petrov, koji će to napraviti u idučih šest mjeseci. Dodao je da s preustrojem ne treba nagliti, kako ne bi došlo do zastoja tijeka novca iz europskih fondova.

Na jučerašnjim pregovorima HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most dogovorili su da će Božo Petrov i Tomislav Karamarko biti potpredsjednici vlade, Karamarko vjerojatno s ovlastima zamjenika premijera. Složili su se o smanjenju broja ministarstava, a o ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa još će pregovarati. Most traži čelne pozicije u šest ministarstava. Žele pravosuđe, upravu, gospodarstvo, poljoprivredu, zaštitu okoliša i unutarnje poslove. MUP posebno ističu jer se žele obračunati s korupcijom.

Jučer prije sastanka Božo Petrov rekao je da su novi izbori uvijek mogući ako ne dobiju što traže. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja tvrdi da je policijski USKOK nakon izbora pratio predsjednika stranke Božu Petrova. Za N1 televiziju rekao je kako imaju indicije da je Petrov sve vrijeme bio praćen, da je postojala i akcija, koja doduše nije nigdje zabilježena. Na pitanje bi li i HDZ mogao provesti borbu protiv korupcije, Grmoja je uzvratio kako dosadašnje iskustvo s HDZ-om i SDP-om pokazuje drukčije.