Obnova pomorske tvrđave sv. Nikola

Nakon potpune obnove dviju šibenskih kopnenih tvrđava, napokon se nešto radi i na onoj morskoj. Radove na tvrđavi svetog Nikole vrijedne milijun i 200 tisuća kuna financira Županija. Još se ne zna kada će posjetitelji organizirano moći razgledavati tu jedinstvenu pomorsku utvrdu, no oni koji su to sve ove godine činili na svoju ruku, to više neće moći.
Verali su se mnogi Šibenčani proteklih godina po nasipu kako bi stigli do bedema tvrđave. Otkad je uređena šetnica - pogotovo. No, kad se radovi dovrše, nasipa više neće biti pa tako ni svojevoljnih posjeta tvrđavi. Nastao višegodišnjim deponiranjem zemlje i građevinskog materijala, sad se uklanja. Kao i pregradni zidovi unutar tvrđave, nastali tijekom povijesti, a nisu njezin sastavni dio.

Nastavljamo ovim tempom, u kom momentu će doći do situacije da će moći biti organiziran posjet tvrđavi - u svakom slučaju, ne prije nego što se osigura bilo kakav prolaz, odnosno, posjet i obilazak tvrđave. U ovim uvjetima to ne bih preporučio nikome, naravno svatko to čini na svoju vlastitu odgovornost, rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Jer monumentalnost i ljepota dobro očuvane pomorske utvrde ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Pa se godinama čeka da postane pristupačnija posjetiteljima.