Preminuo književnik Nikola Vončina

Književnik te povjesničar radija i televizije Nikola Vončina preminuo je u subotu 2. siječnja u Zagrebu.

Nikola Vončina rođen je u Šibeniku 1934. Diplomirao je 1957. na Pravnome fakultetu i na Odsjeku režije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao 1986. na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radio je kao asistent režije, dramaturg, redatelj i urednik na Radio-televiziji Zagreb, ravnatelj i dramaturg Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), dramaturg i urednik na Drugome programu i u Dramskoj redakciji Televizije Zagreb, odgovorni urednik Umjetničkoga programa Hrvatske televizije, voditelj poslova sabiranja i izučavanja povijesne građe o Hrvatskoj radioteleviziji.

Književnim prilozima, stručnim i znanstvenim radovima s područja književnosti, teatrologije te povijesti i teorije radija i televizije zastupljen je u časopisima, zbornicima i leksikografskim edicijama. Bio je glavni i odgovorni urednik mjesečnika Polet i glavni urednik Godišnjaka Hrvatske radiotelevizije. Napisao je, dramatizirao ili obradio više tekstova za radijsku i televizijsku izvedbu.

Uz pedesetak radiodramskih režija ostvario je i više scenskih. Nagradu grada Zagreba dobio je za režiju radiodrame Krik Ivice Ivanca (1963.) i za gramofonsku ploču i kasetu Svjetla za daljine s njegovim izborom poezije Dobriše Cesarića (1989.). Dobitnik je 2003. godine i nagradu Petar Brečić za knjigu Prilozi za povijest radija i televizije u Hrvatskoj.

Pisao je studije, eseje, leksikografske članke, a bio je i suscenarist televizijske serije Tuđinac. Bavio se dramaturgijom, radio-dramom, radiofonijom, poviješću Hrvatske radiotelevizije te radija i televizije općenito.

Bio je više puta u stručnom povjerenstvu za dodjelu nagrade za dramsko djelo Marin Držić.