Otkrivena čak četiri nova kemijska elementa

Četiri nova kemijska elementa službeno su dodana u periodni sustav, čime je kompletiran njegov sedmi red, objavio je BBC.

To su prvi elementi uvršteni u periodni sustav od 2011. godine, kada su dodani elementi 114 i 116, kasnije nazvani flerovij i livermorij. Tablicu kemijskih elemenata prvi je sastavio ruski kemičar Dmitrij Mendeljejev 1869. godine.

Nove elemente formalno je verificirala Međunarodna unija čiste i primjenjene kemije (IUPAC). To je tijelo objavilo da su američki i ruski znanstvenici pružili dovoljno dokaza za postojanje elemenata 115, 117 i 118. Otkriće elementa 113 pripisano je japanskim kemičarima s Instituta Riken.

Četiri elementa nemoguće je pronaći u prirodi jer se radi o sintetskim elementima koji se mogu stvoriti jedino u laboratoriju i pošto im se vrijeme raspada mjeri u sekundama iznimno je teško dokazati njihovo postojanje. Skupine znanstvenika koje su otkrile elemente sada će ih imati pravo imenovati.

Nazive mogu dobiti po nečem mitološkom, po mineralu, mjestu ili zemlji, po nekom posjedu ili osobi. Naziv elementa mora potvrditi IUPAC nakon javne rasprave.