Ova godina u znaku Williama Shakespearea

Ova će godina na međunarodnoj kulturnoj sceni proteći će u znaku obilježavanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Mnogi svjetski kazališni i operni festivali svojim će programima obilježiti ovu značajnu obljetnicu. Posebno će biti izvedena operna djela inspirirana Shakespearovim dramama: 'Romeo i Giulietta', 'Macbeth' i 'Hamlet'. British Council najavljuje program 'Shakespeare Lives' (Shakespeare živi) kojim će tijekom 2016. godine, u povodu 400. obljetnice smrti slaviti njegova djela te utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Program će se realizirati kroz suradnju British Councila i kampanje 'The GREAT Britain' s nikad većem brojem partnera poput BBC-ja, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, konzorcij Shakespeare 400, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe uključujući britansku humanitarnu organizaciju Voluntary Services Overseas koja će iskoristiti potencijal ove velike obljetnice da omogući školovanje djeci u nekim od najsiromašnijih zajednica svijeta.

Prema najavama u Dubrovniku bi se tijekom ljeta trebale prikazati dvije verzije najizvođenije Shakesperove drame 'Hamlet'. Bit će prikazana Shakesperova drama 'Hamlet' i to u londonskoj produkciji Mindsummer festivala, ali i u dramskom programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara s Festivalskim dramskim ansamblom. Obje verzije Hamleta bit će odigrane na poznatoj dubrovačkoj pozornici na tvrđavi Lovrjenac.