Antonija Spajić, dobrotvorka godine

Akcija 'Pun kofer prijateljstva' pokrenuta je kako bi svako dijete s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije koje je prošlo kroz igraonicu 'GANJA' dobilo kovčeg s najosnovnijim osobnim stvarima. Jedna od najzaslužnijih što je akcija uspjela, Antonija Spajić nedavno je primila nagradu 'Josipa Vancaš - dobrotvorka godine'.

Radni dan Antonije Spajić završava u kasnim večernjim satima. Trenutačno pomaže izbjeglicama u Opatovcu, a posljednjih godinu i pol pomagala je djeci s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije. Za njih je osmislila i organizirala tri humanitarne akcije. Priključivši se Društvu naša djeca Grada Vinkovaca stigla je na teren u Cernu. Kad smo vidjeli gomilu igračaka na jednoj hrpi i stvari koje djeca možda u tom trenutku nisu mogla iskoristiti došli smo na ideju da bi im trebali pronaći nešto za kako smo ih tada zvali, ptice selice. Onda smo došli na ideju popuniti kofer osnovnim stvarima koje bi djetetu dobro došlo i da s njim može krenuti naprijed, govori Antonija.

Osnovno je bilo prikupiti podatke o svakom djetetu – ime i prezime, godinu rođenja, konfekcijski broj odjeće i obuće. Na taj je način Antonija
sastavljala popis koji je svakim danom bio sve duži i duži. U suradnji s društvima diljem Hrvatske u sklopu projekta 'Pun kofer prijateljstva' nalazili su se donatori te je skupljeno 200 kofera.

Za svoju nesebičnost i veliki trud 10. prosinca 2015. dobila je nagradu  'Josipa Vancaš - dobrotvorka godine'. Za nagradu su je prijavili iz Društva naša djeca Vinkovci 'jer je ona jedna sjajna osoba', ali i zbog toga što je Antonija radila puno, puno više od onoga što je mogla. Dala je sebe 'milijun posto' u sve. Antonija brine za nas… brine za djecu, brine da cijela organizacija funkcionira, drži sve konce u rukama, ističe kolegica Iva Tadić.

U vrijeme kada je počela volontirati Antonija je bila nezaposlena i u teškoj financijskoj situaciji. Ljudi koji su njoj pomagali bili su nadahnuće za njezin humanitarni rad. Višestruko se isplatilo, tvrdi Antonija. Ja sam volontirala jedno izvjesno vrijeme i nakon toga se pojavio Unicef i zahvaljujući njima sam dobila i posao. Ali i ispunjeno srce i osjećaj da si nekome pomogao

Antonijina priča još je jedan dokaz da se dobro zaista dobrim vraća.