Slatka kuharica: Trogirski rafioli

Prema legendi trogirski rafioli dobili su naziv prema gospođici Rafioli koja je zatočena u kuli dane kratila pečenjem kolača.

Je li riječ o istini ili mašta saznala je Petra Jelenić kojoj je postupak pripreme pravih tradicionalnih rafiola pokazala gospođa Zdenka, prava trogirka koja u svom domu uvijek ima spremne rafiole.



Tradicionalni recept - Trogirski rafioli

Tijesto:
50dkg glatkog brašna
2 vrećice vanilin šećera
5 dkg šećera
6 jaja
10 dkg masti
25 ml ruma
50 ml mlijeka
50 ml ulja
malo soli
1 dcl vode

Nadjev:
50 dkg badema
10 dkg masti
korica 1 naranče i 1 limuna
2 vrećice vanilin šećera
25 dkg kristal šećera
ekstrakt maraskina
ekstrakt ruže
sok od 1 naranče i ½ limuna
6 bijelanjaka

Tijesto:
U zdjelu staviti brašno,sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum,ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu masti vodu,te sve dobro izmješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji.

Nadjev:
Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti a drugupreliti vrelom vodom i oguliti koricu. Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanillin šećer, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bijelanjaka. 

Završno:
Tvrdu površinu posuti brašnom irazvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog “kruga” staviti filu,preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom. Peći na 100-150°, oko 20 min. Kad se kolači ohlade, premazati vodom pomoću kista, teuvaljati u šećer. 



Moderni recept - Moderni rafioli
 

Tijesto:
115 g glatkog brašna
115 g maslaca
115 g šećera u prahu
srž 1/2 mahune vanilije
2 bjelanjka

Bjelanjke lagano izmutiti, samo da se malo zapjene. Dodati brašno i šećer u prahu te lagano promiješati. Maslac otopiti na laganoj vatri (ne smije biti prevruć) i dodati u istu smjesu. Sve zajedno lagano miješati pjenjačom dok se ne dobije glatka smjesa. Pred kraj dodati i srž vanilije. Staviti na kratko u hladnjak da se smjesa malo stisne. Na papir za pečenje namazati (paletom ili žlicom)tanki sloj smjeseu obliku krugovate staviti peći na 180°C oko 4-5 minuta: samo da se dobije smeđi rub. Vruće utiskivati u metalne kalupe u obliku košarica da bi hlađenjem kalupa zadržale oblik.

Nadjev:
200 g mliječne čokolade
160 ml slatkog vrhnja (35% mliječne masti)
180 g mljevenih tostiranih badema
korica 1 naranče
korica 1 limuna
srž 1/2 mahune vanilije
50 ml maraskina

U jednu zdjelu staviti čokoladu, koricu naranče i limuna te srž vanilije. Zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja i preliti preko čokolade i ostalih sastojaka. Ostaviti par minuta da se čokolada otopi, te zatim miješati do homogene smjese. Dodati maraskinoi bademe te nastaviti miješati dok se dobije glatka smjesa, i onda staviti u hladnjak da se ohladi.

Završno:
Napuniti košarice nadjevom te posuti, po želji, listićimabadema, mljevenim pistacijama i sl.


Epizodu Slatke kuharice, Brač, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.