Tko je punio kino blagajne kod kuće i u svijetu

Filmsku 2015. godinu obilježilo je više uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu i - dolazak u kina niza iznimno gledanih naslova različitih rodova i žanrova. Što se tiče hrvatske produkcije, najviše je pozornosti izazvalo uvrštavanje drame ZVIZDAN redatelja Dalibora Matanića u program Izvjestan pogled na Kanskom filmskom festivalu u svibnju. Film je u Kanu dobio posebno priznanje žirija, a dva mjeseca kasnije trijumfirao je na Pulskom filmskom festivalu. Sugestivna trodjelna priča o ljubavi, ratu i poraću u Dalmatinskoj zagori, film je osvojio Veliku Zlatnu arenu te još pet Zlatnih arena uključujući nagradu za najbolju režiju. Također dobitnica Zlatne arene, glavna glumica u ZVIZDANU Tihana Lazović upravo je izabrana među deset najperspektivnijih europskih glumica i glumaca u programu Shooting Stars na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu.

U Puli je nagrađena i mlada glumica Helena Beljan, dobitnica Breze za najbolju debitanticu u filmu TI MENE NOSIŠ. Ovu suvremenu priču u kojoj se efektno isprepleću sudbine niza likova, kao svoj dugometražni igrani prvijenac režirala je Ivona Juka.

Što se tiče kratkometražnih filmova, završetak godine donio je i sjajan uspjeh igranog filma PIKNIK redatelja Jure Pavlovića, dobitnika Europske filmske nagrade koji je prethodno pobijedio na Danima hrvatskog filma u Zagrebu.

I ove je godine u Zagrebu održan Svjetski festival animiranog filma na kojem su se natjecali kratkometražni i dugometražni radovi. Ovjenčana Europskom filmskom nagradom za najbolji europski dugometražni animirani film, u Zagrebu je nagradu publike osvojila irska PJESMA MORA. Najboljim pak kratkometražnim animiranim filmom u hrvatskom programu proglašen je ŽIVOT S HERMANOM H. ROTTOM koji je dobio i nagradu Oktavijan na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma.

Najpopularniju filmsku nagradu na svijetu, Oscar, ove je godine u kategoriji najboljeg filma zavrijedila fantastična drama BIRDMAN. Film je nagradu Američke filmske akademije donio i svom redatelju Alejandru Gonzálezu Iñárrituu. Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu pripao je Julianne Moore za film ZAUVIJEK ALICE, a za najbolju glavnu mušku ulogu Eddieju Redmayneu za film TEORIJA SVEGA.

Na ovogodišnjem Festivalu u Kanu trijumfirao je francuski film DHEEPAN, u Berlinu je najboljim prograšen iranski TAKSI, a u Veneciji film DESDE ALLA iz Venecuele. Europska filmska nagrada za film godine pripala je talijanskoj MLADOSTI.

U svjetskim kinima i dalje su najgledaniji nastavci popularnih serijala te dugometražni animirani filmovi. Uz JURSKI SVIJET koji godinu završava na čelu ljestvice najgledanijih kinofilmova u svijetu, na samom su vrhu i filmovi BRZI I ŽESTOKI 7, zatim OSVETNICI: VLADAVINA ULTRONA, animirani MALCI i IZVRNUTO OBRNUTO te aktualni nastavak serijala o Jamesu Bondu SPECTRE. Novi pak nastavak serijala POBJEŠNJELI MAX, film DIVLJA CESTA našao se na popisu najboljih naslova u 2015. Godinu u hrvatskim i svjetskim kinima spektakularno je završio dugo očekivani sedmi nastavak RATOVA ZVIJEZDA, film SILA SE BUDI.

Neka je filmska Sila s vama i u cijeloj sljedećoj godini.