Frano Živković (11), gitaristički virtuoz


Zvijezda je rođena. Glazbeno čudo, gitaristički virtuoz… svaki od tih opisa vrijedi za Franu Živkovića, mladoga glazbenika iz Rijeke.

Jedanaest mu je godina, no iskustvom i talentom kao da je već proživio jedan život. Život u kojem glavnu ulogu ima glazba. Glazba je jedan jako lijepi osjećaj, a ja volim stvarati taj osjećaje i za druge i za sebe, kaže Frano.

Skladbe sam piše i to mu nije nikakav problem. Svijet je njegova nepresušna inspiracija, a u ovaj glazbeni uplovio je sa samo tri godine. Tada mu je djed darovao malu gitaru, a on je prstima počeo lagano prebirati po žicama. Učio je od mnogih - od djeda, mame, tate. Mama kaže da je učenje kao buket cvijeća, kad učim od puno ljudi, pa svaki cvijet, svo cvijeće je raznobojno i svako ima posebno mjesto u buketiću.

Glazbeno obrazovanje počeo je prije osnovnoškolskoga. Nije imao ni 6 godina kad je upisao glazbenu školu. A ubrzo nakon toga počeo je na natjecanjima osvajati prve nagrade. No njegovi roditelji, oni koji su svakodnevno uz njega, kažu da, koliko god je njegov talent vidljiv, toliko je i nevidljiv. Što se tiče glazbene teorije tu je čak puno napredniji nego možda u nekakvom sviranju, mada i tu pokazuje iznadprosječne rezultate. Trenutno sluša prvi razred srednje glazbene škole, čak i orkestrira kući uz pomoć tako da evo on je stvarno bez poteškoća prati gradivo srednje glazbene škole, govori o Franu mama Sandra Polić Živković.

Danas Frano ima samostalni album. Prvijenac na kojemu je od devet skladbi, sedam njegovih. Album za koji stručnjaci kažu da je vrijedan pozornosti ne zbog Franinih godina, već zbog sjajne glazbe. Klasika, blues, country, rock,… uživa u svemu. Tog dječačića iz Rijeke uočio je i jedan od njegovih glazbenih uzora, najbolji svjetski akustični gitarist - Tommy Emmanuel. I  ne samo da ga je uočio - pozvao ga je da zajedno nastupaju. Više puta.

Mnogi kažu, Frano je 'gitarističko čudo', što njemu baš i nije najdraže. Pa ja zapravo najviše volim kad me zovu samo Frano. Najnoviji projekt koji je osmislio i proveo je 'School tour'. A to znači da po osnovnim glazbenim školama održava glazbeni program, svira djece svoje i Tommyjeve skladbe i dobro se zabavlja. Na tim koncertima svi dobro prođu, mnoga djeca po prvu puta budu na koncertu klasične glazbe, a Frano uživa u nastupima.
Glazbena i redovita škola, zadaće, igranje u parku, nastupi diljem zemlje i izvan nje… Njegov raspored je ispunjen, ali uspijeva sve. Jer glazba je njegova snaga. Iako mu je tek jedanaest, tako će, uvjeren je, biti zauvijek.