Zašto novogodišnja noć ne može bez šampanjca?

Na Silvestrovo slavimo sve ono dobro u prošloj godini i nazdravljamo dobrom kojeg očekujemo u sljedećoj. Pritom je najbolje nazdraviti i kucnuti se dobrim pjenušcem. Vjerujemo da će mnogi njime noćas nazdraviti za sreću u Novoj godini. 

No, kako je nastalo i kako se poslužuje ovo otmjeno piće kojim se obično nazdravlja u posebnim prilikama? Sommelierka Jelena Šimić Valentić kaže da je šampanjac nastao sasvim slučajno kao i sve dobre stvari u životu. Vinari su se jako borili sa uvjetima, bila je izuzetno hladna klima kad su pobrali grožđe od kojeg se proizvodi Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Maunier. Bilo je gotovo nepitko i imalo izrazito jake kiseline, malo šećera i malo alkohola, kaže Jelena.

Zbog svega toga vino se pretakalo u boce u proljeće. No, pri toplijem vremenu dolazilo bi do vrenja i 'eksplozije'. Tako je otkrivena 'tajna formula'. Pritom je važnu ulogu u popularizaciji  šampanjca krajem 18. stoljeća imala i jedna žena -udovica Barbe Clicqout iz Remisa.

Uz to, otvaranje šampanjca donijelo mu je također posebnu atraktivnost. I u tom slučaju postoji posebna procedura koje se treba pridržavati. Prvo, prije otvaranja šampanjac ili pjenušavo vino treba dobro ohladiti.

Za pravi šampanjac upotrebljavaju se i posebne čaše. One su ključne i za prepoznavanje njegove kvalitete. Tada je spreman za otvaranje, a tajne njegova nastanka i posluživanja doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.