Ivan i Valent - uspješni mladi izumitelji

Novu je godinu najbolje početi pričom o uspjehu dvojice mladih izumitelja iz Slavonije. Njihovi proizvodi - utičnica za USB i prenosivi Wi-Fi uređaj - pokazali su se jako zanimljivima, ne samo domaćem nego i stranom tržištu.

24-godišnji Ivan Jelušić u svijet poduzetništva ušao je prije godinu i pol. Izumio je u:Plug, zidnu utičnicu s dva USB priključka. Dodaci su ladica za tablet i power light koji signalizira napunjenost uređaja. Ideja je, reći će mnogi, prilično jednostavna, ali Ivan Jelušić je na osnovi ovog proizvoda pokrenuo privatni posao te surađuje sa svjetskim tvrtkama.

Cijela priča počela je na fakultetu, kada mu je tijekom jednog predavanja došla inspiracija. Profesor Mrčela je za vrijeme predavanja nas studente pitao "ima li tko od vas svojih ideja?". Svi su spustili glavu pod klupu. Onda je pitao zar želimo cijeli život  raditi na tuđim idejama i jesmo li nesposobni imati i raditi na svojim idejama, prisjeća se Ivan.

Profesorovo pitanje okupiralo mu je misli. Ubrzo je odlučio prenijeti ideje na papir i realizirati ih. Posjetio je nekoliko start-up kampova i sajmove poduzetništva i inovacija da bi saznao kako učiniti prve korake i doći do početnih investicija. Svaki početak je težak. Kao mlad se nađeš u svijetu odraslih, a navikao si na drugačije. Bilo je izazova i neprospavanih noći i plakanje u ponoć. Ali, neki ljudi to prihvate kao normalno stanje - oni ostanu poduzetnici. Ja bih volio ostati jedan od njih, kaže Ivan.

Ivanov entuzijazam i poduzetnički duh prepoznao je i Valent Turković iz Osijeka. Valent je radio na uređaju koji bi izbjeglicama dok prolaze kroz Slavoniju omogućio komunikaciju, odnosno inernetsku vezu. Zajedno su osmislili prijenosni Wi-Fi uređaj.

Ideja je krenula od pomaganja ljudima u potrebi. Od prvog dana kad su se izbjeglice pojavile u Hrvatskoj vidjeli smo da je potreba za komunikacijom velika. Ne samo kod izbjeglica nego i volonterima i službama i svima na terenu, ističe Valent.

Najprije su opremu slagali na stupovima, ali to se pokazalo kompliciranim i nepraktičnim. Krajnji proizvod toliko je jednostavan da ga svatko može sam napraviti. Ovo je uređaj koji ima 3 rutera, 3 baterije. Ideja je da se dođe na teren, upali i on radi brzo, jednostavno i učinkovito, objašnjava Valent. Nije cilj da se od ovoga direktno zaradi, nego da bude dostupno svima u nekoj drugoj kriznoj situaciji, dodaje.

Uz to što su izumili korisne proizvode, njihove ideje stvaraju i nova radna mjesta.