U Münchenu evakuacija, a Pariz i Bruxelles bez vatrometa

U Münchenu je policija sinoć evakuirala ljude s dviju željezničkih postaja nakon indicija o planiranom terorističkom napadu. Njemačka je nekoliko sati prije ponoći primila dojavu da militanti iz Sirije i Iraka planiraju napade u tom gradu. Sumnjivci još nisu pronađeni, a policija nije sigurna jesu li uopće u zemlji. U međuvremenu, policija je snizila razinu terorističke opasnosti.

Jutros su postaje ponovno otvorene. Vlakovi sada ponovno staju na glavnoj željezničkoj postaji u Münchenu te onoj u okrugu Pasing, objavila je glasnogovornica policije, dodajući da će službenici i dalje provoditi nasumične provjere pojedinaca. Šef minhenske policije Hubertus Andrae izjavio je da je postojala prijetnja od samoubilačkih napada, a informacije su govorile da je u napadu trebalo sudjelovati između pet i sedam bombaša samoubojica.

U glavnom gradu Bavarske bilo je mobilizirano otprilike 550 policajaca. Tijekom noći vlakovima nije bilo dopušteno da se približe spomenutim postajama, a nakon što su bile evakuirane, oko njih je postavljen kordon, a policija je blokirala ulaze.

Akcija njemačkih vlasti pridonijela je nervozi u mnogim europskim glavnim gradovima na ispraćaju Stare godine. Zbog terorističkih prijetnji u više su velikih svjetskih gradova na snazi bile pojačane mjere sigurnosti. I dok je Sydney imao najraskošniji vatromet do sada, u Parizu i Bruxellesu u ponoć vatrometa nije bilo. Policija je priopćila da je uhitila dvije osobe koje su pripremale teroristički napad u Bruxellesu upravo na Silvestrovo.

U Parizu je Novu godinu na otvorenome uz građane dočekalo i 11.000 policajaca i 6500 vojnika koji su jamčili slavlje bez terorističke ugroze. Otkazan je veliki vatromet na Elizejskim poljanama, baš kao i u Bruxellesu, gdje je osim vatrometa otkazan i tradicionalni doček na povijesnom Velikom trgu.

I u Londonu su gradske vlasti podignule razinu sigurnosti. Ondje su za svaki slučaj bile angažirane dodatne ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policajaca.