Škola u kojoj se humanost vrednuje jednako kao i obrazovanje

Upoznajte učenike jedne posebne slavonske škole u kojoj se humanost vrednuje jednako kao i obrazovanje.

Priča za koju vrijedi čuti, odvela nas je u Čaglin - malenu općinu u Požeško slavonskoj županiji. Kraj koji se ne može pohvaliti odličnom demografskom, a niti gospodarskom slikom. Ali zato se može pohvaliti vlastitom humanošću.

U školskoj kuhinji osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, ekipu Dobrog jutra dočekali su učenici Dana, Sanja, Stanko i Lara. Tamo su raspoređivali hranu koju su pripravili njihovi roditelji da ju odnesu potrebitima. Ekipa ih pratila do bake Finke.

Trebalo se do bake Finke voziti 20-ak minuta. Njima nikakav problem. Jer dobro znaju koliko joj njihov posjet znači. Baka Finka živi sama, u kući bez vode, lošeg je zdravlja… Nije ovo prvi puta da su je posjetili. U listopadu 2015. učitelji i učenici osmislili su i proveli humanitarni projekt 'Mala srca otvaraju sva vrata'. Tada su, osim bake Finke ovako obradovali još 70-ak starijih i siromašnih. A baka Finka sretna je da samo vidi nekoga, jer kako kaže nema s kim progovoriti, više joj nitko ne dolazi u kuću.

Na ideju za projekt 'Mala srca otvaraju vrata' došla je njihova učiteljica Ivana Razumović. Cilj nam je bio potaknuti humanitarne vrijednosti kod djece. Inače te vrednote naravno postoje kod djece samo ih je potrebno malo pogurati. Ppostigli smo to da se učenik u školi osjeća zadovoljno, sretno, ponosno, ne zbog uspjeha koji je ostvario u školi zbog neke pohvale nego zbog dobrog djela, ističe učiteljica Razumović.

Premda je cijeli ovaj kraj prilično pust, mnogi bi rekli bez perspektive, velika je nezaposlenost. No osnovnoškolci se ne daju. Naime, cijelu 2015. posvetili su volonterskom, humanitarnom djelovanju. Budući da ne postoje izvan nastavne aktivnosti, organizirane su razne besplatne radionice za djecu. A činjenica da od 175 učenika škole, čak 70%  njih u putuje iz okolnih sela, bila je razlog za još jednu akciju.  Čaglin je općina koja obuhvaća 31 selo i ima 2700 stanovnika i ta sela imaju od 5 stanovnika pa do 800 stanovnika koja su dosta prostorno raštrkana i teško su prometno povezana jer još uvijek postoje sela do kojih se može doći isključivo onim starim cestama odnosno kako mi to zovemo ovdje makadamom, objašnjava ravnateljica Slađana Švajda čime su se rukovodili kada su odlučili u tri mjesta uz pomoć Zaklade Slagalica napraviti autobusne nadstrešnice da bi barem malo olakšali učenicima.  

Humanost će kod njih biti na djelu i u ovoj 2016. godini.