Kamo na vikend - Dalmatinska Zagora

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ako vas ne privlače bučni gradski trgovi, još stignete 'spakirati obitelj' i dočekati Novu godinu u jednom od predivnih mjesta diljem Hrvatske. Mi vam predlažemo da ovaj malo duži vikend provedete recimo u Dalmatinskoj Zagori. Ovaj odličan prijedlog dolazi od Hrvatske turističke zajednice u našem serijalu 'Kamo na vikend?'

Počnimo s nekoliko asocijacija. Alka, Gospa i ljudi kakve nigdje drugdje nećete naći. To je grad Sinj. Tek 35 kilometara udaljen od Splita, ali totalno drukčiji. U Sinju je način komunikacije i rječnik građana vrlo 'kreativan' i 'živopisan', pa upućeni kažu da će se svaki izletnik iz njega vratiti bogatijeg rječnika. Naravno, i s mnogo poštapalica.

Domaći kažu i da se život ovdje odvija u kafićima. Samo u užem centru grada ima ih čak 150. Stoga prvo što ćete napraviti u Sinju jest popiti kavicu na pijaci. U Sinj je super doći u bilo koje doba godine zbog toga što imamo najviše kafića po glavi stanovnika, isto  tako imamo odličan noćni život, a i Sinjanke su zgodnije od Splićanki, isto tako i naši dečki, hvale se oni.

No, kad vidite i male alkariće, rastopit ćete se od dragosti. Jer svaki mali Sinjanin iz zaseoka Vučković može do desete godine trčati alku. Zanimljivost je i to da su svi oni Vučkovići, a nitko nikome nije rod. Mali su alkarići savršen uvod za odlazak u 'Muzej Sinjske alke' gdje ćete biti toliko pod dojmom da ćete po uzoru na Sinjanke poželjeti isplesti pletenice i škicati zgodne alkare.

Otkad je otvoren u povodu 300 godina Alke, kroz muzej je prošlo oko 10 000 posjetitelja. Sve koji dođu čeka moderan i interaktivan muzej u kojem ima preko 100 eksponata, zanimljiva alkarska povorka u prirodnoj veličini, oprema te mnoštvo arhivskog sadržaja koji su u digitalnom formatu, kaže voditelj Muzeja.
 
Prvo tradicija, pa onda sport. Okolica Sinja idealna je za rekreativce svih vrsta, ponajprije planinare i bicikliste. U Sinju postoji preko 40 km označenih biciklističkih staza, tako da je idealno vikendom doći na jednodnevni izlet i napraviti zabavu za cijelu obitelj.

No, to nije sve. Ne smijete otići iz Zagore gladni, jer naljutili bi se domaćini. Kod njih i jela imaju herojske nazive, pa ćete tako i vi postati junak kad se najedete 'arambaša'. A za povratak kući, spakirat će vam pršuta i sinjskih uštipaka koji se peku u svim prigodama.