Slatka kuharica: Novogodišnji specijal

Petri Jelenić je u goste stigla prijateljica i dizajnerica interijera Mirena Škarić i pokazala joj kako je njena baka pripremala jedan od omiljenih bladganskih kolača - žarbo kocke.




Tradicionalni recept - Žarbo kocke (Mirenin recept)

(za protvan 40x30 cm)
Fila:

430 g mljevenih oraha
360 g šećera
540 g pekmeza od marelice
Tijesto:
720 g glatkog brašna
360 g maslaca
prstohvat soli
¾ praška za pecivo
2 cijela jaja
2 žutanjka
6 žlica šećera
3 žlice vrhnja
Glazura:
400 g čokolade (55% kaka)
10 žlica ulja
4 žlice maslaca

Pripremiti filu:
Orahe samljeti i pomiješati sa šećerom. Pekmez (ukoliko je gust, razrijedite sa malo vode) zagrijati na laganoj vatri i potom pustiti da se ohladi. Prstima umiješati brašno i maslac u mrvičastu smjesu, dodati sve ostale sastojke te sve spojiti u jednu masu (ne miješati predugo kako tijesto ne bi postalo žilavo). Podijeliti tijesto u 4 jednaka dijela te razvaljati kore. Staviti prvu koru u pleh te bogato premazati pekmezom, a zatim obilato posuti mješavinom šećera i oraha. Pokriti drugom korom te bogato premazati pekmezom… i tako redom do vrha. Završiti sa četvrtom korom. Staviti u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, 35-40 minuta.
Glazura:
Usitnjenu čokoladu staviti u zdjelicu, na paru. Kad se čokolada počne topiti, dodati maslac i ulje, sačekati da se potpuno rastopi te preliti vruće preko gotovog kolača.



Proslava Nove Godine ne može proći bez torte, te je Petra prema Mireninom receptu napravila novogodišnju žarbo tortu koja na prvi pogled nema nikakve veze s kockama. Pogledajte kako iskoristiti iste sastojke i napraviti efektnu, a jednostavnu tortu za svečane prilike.

Moderni recept - Žarbo torta (Petrin recept)

(za kalup promjera 16 cm)
Biskvit:

6 jaja
125 g šećera
30 ml mlijeka
srž 1 mahune vanilije
125 g glatkog brašna
50 g sitnije sjeckanih oraha
prstohvat soli

Pripremiti 3 papira za pečenje - na svaki iscrtati po dva kruga promjera 16 cm.
Odvojiti jaja, žumanjke pomiješati sa mlijekom. Brašno prosijati pa u to umiješati sjeckane orahe. Bjelanjke i sol izmiksati u snijeg, postepeno dodavajući šećer. U čvrsti snijeg umiješati žumanjke s mlijekom i pripremljeno brašno s orasima. Kao takav, biskvit rasporediti na 6 iscrtanih krugova, ravnomjerno razmazati i staviti peći na 180°C oko 6 minuta. Ohladiti.

Krema:
250 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
srž 2 mahune vanilije
350 g tučenog slatkog vrhnja
50 g mljevenih sirovih pistacija
150 g sjeckanih marelica iz kompota
Želatinu namočiti u hladnu vodu.

Čokoladu istrgati na što manje komadiće. U 250 ml vrelog slatkog vrhnja dodati razmočenu i ocijeđenu želatinu, srž 2 mahune vanilije, te pomiješati da se želatina otopi pa preliti preko čokolade. Pomiješati da se smjese povežu, pa ohladiti. U mlaku kremu umiješati 350g tučenog slatkog vrhnja i pistacije.

Završno:
150 g marmelade od marelica
srž 1 mahune vanilije Staviti srž mahune 1 vanilije u marmeladu, zakipiti i pustiti da se malo ohladi U kalup staviti jedan biskvit, pa sloj marmelade, pa drugi biskvit, pa sloj kreme po kojem treba posuti sjeckane marelice i tako redom dok se ne potroši biskvit. Paziti da na vrhu bude biskvit. Tortu spremiti u hladnjak da se stisne pa ukrasiti ostatkom kreme, pistacijama i pločicama bijele čokolade.


Epizodu Slatke kuharice, Brač, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.