Galerija Karas napušta prostor u Praškoj zbog prodaje zgrade

Jedan od manjih, ali ljepših zagrebačkih izložbenih prostora, s dugogodišnjom tradicijom, zatvara vrata zbog prodaje zgrade u kojoj se nalazi. Umjetnici mogu još 60 sati boraviti u prostoru u Praškoj ulici, a onda moraju van.

Prostor, koji je u vlasništvu Zagrebačke banke, godinama je bio mjesto za programe Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), te Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH). Banka je odlučila prodati cijelu zgradu na toj lokaciji, uključivši i Galeriju Karas, a realizacija prodaje očekuje se početkom iduće godine, doznaje se iz HDLU-a.

HDLU nije jedina udruga umjetnika koja ostaje bez prostora za izlaganje - ULUPUH je posljednjih nekoliko godina u Galeriji Karas, kao dodatnom prostoru, također postavljao svoje projekte.

Galerija Karas utemeljena je 1948. godine, najprije djelujući unutar izložbenih prostora HDLU-a na Starčevićevom trgu. Uz glavni prostor, izložbe su se održavale u Salonu galerije Karas u Praškoj 4. Nakon preseljenja HDLU-a iz prostora na Starčevićevom trgu u Dom hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma, Salon galerije Karas je 1993. preimenovan u Galeriju Karas.