Glazbena 2015.

Glazbene događaje, koji su naravno nešto više od uobičajenih ili najvećih ili najposjećenijih koncerta, a koje je legendarni glazbeni kritičar HRT-a Ante Batinović izdvojio kao one koji su obilježili 2015. godinu su: koncert maestra Ennija Morriconea u Zagrebu, koncertna turneja Diane Krall i 1. festival soula na Braču.

A evo i njegova objašnjenja:

Koncert maestra Ennija Morriconea i Zagrebačke Filharmonije u Zagrebu u travnju 2015.

Zašto? Maestro Morricone je osobno dirigirao svojim djelima. Na zlobni upit nekog novinara da on nije baš neki dirigent Maestro je odgovorio da on i nije dirigent nego samo dirigent svojih djela. Genijalnih djela i mimo filmskog platna. On ionako nije skladao za određeni film nego je skladao iskreno nadahnut djela koja su tek naknadno filmski redatelji halapljivo uzimali u svoje filmove i nisu se usudili niti imali potrebe išta od tih djela kratiti. Oni su prilagođavali radnju filma prema glazbi Maestra Morriconea.
   

Koncertna turneja Diane Krall 'Wallflower'

Diana Krall je jedna od najosebujnijih autorica/pjevačica/pijanistica  suvremene glazbe, namjerno izbjegavam ovdje riječ jazz jer ona jest jazz, ali jest i općenito glazba. I nadasve Diana Krall. Ona kad pjeva i jedan od najvećih hitova u povijesti California Dreaming ispada kao i u svim drugim slučajevima da je to njezin originalna pjesma.


'Bol Soul', prvi festival soula na Braču


Bol je otok Bol u Dalmaciji, a Bol Soul 1. festival soula na Bolu na Braču na Zlatnom Ratu. Čudo Božje? Nije!
Neki Englezi zaljubili se u Zlatni rat i Bol na Braču i odlučiše tu utemeljiti soul festival 'Bol Soul'. I napraviše to u post-turističkoj sezoni u listopadu prvi put, a nakon toga misle to raditi i u svibnju i listopadu za malo godištima stariju klijentelu od tinejdžerske ili omladinske, onu kojoj blato nije imperativ, a više od toga vole više malo luksuza od toga festivalskog standarda i zato odabiru Bol na Braču i 'Bol soul'.