Novogodišnji običaji u Japanu

Za razliku od bučnih zapadnih običaja opraštanja od stare godine i dočeka nove, na istočnoj Zemljinoj polovici gdje Nova godina stiže prije nego nama, običaji se uvelike razlikuju od naših.

Prosječnog Japanca u tih šest dana očekuje mnogo obveza - slanje čestitki i uređenja doma do odlaska na svetišta i čekanja prvog izlaska sunca u novoj godini. Sve to je potrebno obaviti kako bi sljedeća godina započela na najbolji mogući način.

Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska, voditelji radionica japanske kuhinje Shin Ayukawa i Antonio Jerković, pokušali su dočarati japanske novogodišnje običaje i pripremiti tradicionalno jelo - sushi čiji vam recept otkrivamo:

California roll (Kalifornijske rolice Uramaki)

Sastojci:
Sok pola limuna
Srednje veliki zreli avokado (narezan na trakice)
4 lista nori algi
500 g riže okruglog zrna
40 g sjemenki prženog sezama
8 listova zelene salate
1 svježi krastavac (narezan na trakice )
10 štapića surimija ( račići) ( narezani na trakice )
sushisu ( ocat za sushi rižu)
sitna crvena ikra
majoneza
wasabi ( za posluživanje)
marinirani đumbir za sushi (za posluživanje)
umak od soje (za posluživanje)

Postupak:
Limunovim sokom preliti avokado da ne potamni. Podložak od bambusa za rolanje prekriti prozirnom folijom. List nori alge prerezati na polovicu po širini. Postaviti algu na prozirnu foliju sa sjajnom stranom prema dolje. Na gornji dio nanijeti tanki sloj riže i posuti sjemenkama prženog sezama i crvenu ikru. Preokrenuti nori algu tako da je riža na donjoj strani. Gornji dio premazati smjesom majoneze s okusom. Na sredinu, po dužini, staviti salatu, avokado, krastavce, surimi. Prstima pridržavajući punjenje, prihvatiti podložak bliži tijelu, te formirati cilindar čvrsto pritiskajući.
Cilindar, oštrim nožem, narezati na 6-8 komada. Po želji preko uramaki dekorirati tankim trakicama majoneze. Poslužiti uz umak od soje, wasabi i marinirani đumbir.