U sklopu promocije turizma izrađeno i tradicijsko posuđe

U sklopu projekta 'Okusi Srijema i Slavonije' Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije u iločkom hotelu 'Dunav' uručeni su kompleti tradicijski izrađenog posuđa hotelskim i ugostiteljskim objektima s ciljem promocije i poticanja služenja tradicijskih jela turistima koji posjećuju tu županiju.

Kompleti posuđa za posluživanje osam osoba uručeni su hotelima i restoranima, a uručujući posuđe, župan Božo Galić podsjetio je kako je turizam jedna od ključnih odrednica razvoja županije. S bogatstvom tradicije, kulturnim i folklornim manifestacijama, kao i arheološkim potencijalom, možemo biti optimisti kad je riječ o budućnosti turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji, poručio je Galić.

Direktorica županijskog Turističkog ureda Rujana Bušić-Srpak kazala je kako je, kad je riječ o autohtonim jelima koja su zastupljena u projektu 'Okusi Srijema i Srijema', svaki od hotela ili ugostiteljskih objekta sam kreirao jelovnik kako bi se predstavio tradicijskim jelima. 

Cilj projekta je da tradicijsku hranu ponudimo ne samo gostima koji odsjedaju u seljačkim domaćinstvima, nego i u hotelima. Posuđe smo izradili zahvaljujući sredstvima Hrvatske turističke zajednice. Takvog posuđa nema u serijskoj proizvodnji, kazala je Bušić-Srpak. Dodala je kako je riječ o keramičkom posuđu iz kojega se u Slavoniji i Srijemu jelo i posluživalo krajem 19. i početkom 20.stoljeća.

Predstavljeni su i Rezultati istraživanja i sugestija primjene tradicijskih jela područja Vukovarskosrijemske županije, autorice Maje Žebčević Matić koja je sastavila popis od 80 tradicijskih jela i slastica s područja Slavonije i Srijema, s opisom prigoda i posuđa u kojima su pojedina jela služena.

Projekt 'Okusi Srijema i Slavonije' rezultat je suradnje s vlasnicima ugostiteljskih objekata, udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije te stručnim suradnicima. U projekt je aktivno uključeno osam ugostiteljskih objekata koji rade pod prepoznatljivim logotipom i propisanom ugostiteljsko-turističkom ponudom.