Premijera predstave 'Čarobni brijeg' prema romanu Thomasa Manna

U Zagrebačkom kazalištu mladih 30. prosinca premijerno će biti izvedena predstava 'Čarobni brijeg' nastala prema romanu Thomasa Manna, a u režiji Janusza Kice.

Jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća dramatizirali su Vera Sturm i Hermann Beil, a na hrvatski je prevela i prilagodila Lada Kaštelan. U predstavi glume Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Rene Medvešek, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Slaven Španović, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Marija Šegvić, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Hrvojka Begović i Maro Martinović.

Roman 'Čarobni brijeg' Thomasa Manna ostavio je snažan utjecaj na književnost 20. stoljeća. Nastao je nakon Prvog svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne političke stavove i okreće se demokratskim vrijednostima. Sam naslov upućuje na mitske i romantične predjele u kojima vrijede drugačija pravila i zakonitosti nego u stvarnom poslijeratnom društvu.

Radnja se odvija u planinskom lječilištu za plućne bolesnike – zatvorenom mikrosvijetu prožetom ironijom prema građanskoj kulturi iz kojeg se malotko vraća u vanjski svijet. Ishodište kompleksne naracije o stanju tijela i duha priča je o mladom inženjeru Hansu Castorpu koji je stigao u lječilište na dvotjedni posjet bolesnom rođaku, ali i sam oboli te ostaje tamo narednih sedam godina.

Okružje lječilišta je mjesto na kojem na površinu izlaze ideološka pitanja s početka 20. stoljeća. Ideja romana jest prikazati poslijeratno društvo u njegovoj dekadenciji gdje bolest pojedinca upućuje na bolest dehumaniziranog društva čije se moralne vrijednosti urušavaju.