Ponos Hrvatske: Nela je svoj rođendanski poklon darovala azilu za napuštene životinje

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka. 

Jedna od njih je i Riječanka Nela Rožić, studentica industrijskog inženjeringa i menadžmenta u Eisenhoveru u Nizozemskoj. Mnogi u Hrvatskoj tu 18-godišnjakinju pamte po njezinu nesebičnom činu kada je svoj rođendanski dar za punoljetnost darovala azilu za napuštene životinje u Viškovu.

Znala sam da će se svi potruditi jer je to moj 18 rođendan i svi su mi htjeli kupiti lijep poklon. Umjesto toga, rekla sam im da taj novac zajedno odnesemo u azil jer je tamo potrebniji nego meni. I tako su vreće hrane i konzervi u iznosu od 3500 kuna završile u azilu, kaže djevojka velikog srca Nela Rožić.

Brigu o drugima, kaže, usadili su joj roditelji tijekom odrastanja. Već od najranijih dana učili su je dijeljenju s drugima kroz darovanje odjeće ili igračaka. Danas joj je bez toga nezamislivo živjeti. Svaki puta kad nekome pomogne, taj čin zagrije joj srce, kaže. Njezine prijatelje u Rijeci to ni najmanje ne iznenađuje. Uvijek je, tvrde, bila posebna, drugačija i imala više energije i ideja za pomoć od svojih vršnjaka.

Cijelo naše djetinjstvo i odrastanje ona je uvijek naginjala na neku drugačiju stranu i primjerom pokazivala drugima. Napravila bi nešto novo i uvijek je težila biti izvanredna u školi i prava prijateljica. Uvijek je uskakala kad je trebalo. Zbog njezinih instrukcija mnogi prijatelji položili su ispite iz matematike. To je samo jedan od brojnih primjera njezina nesebičnog prijateljstva. Odluka da umjesto rođendanskog poklona novac daruje azilu za životinje bila je tipična za nju, sve drugo bi nas iznenadilo, kaže njezina prijateljica Tea Perasz.

Nela je tako svojim postupcima tijekom odrastanja utjecala na druge potaknuvši ih na drugačija promišljanja. Svi želimo pomagati, želimo nešto više, ali ona je ta koja se istaknula, koja je imala više snage u sebi i više hrabrosti i bila odlučnija. Ona je napravila nešto puno više i jače, dodaje Tea.

Iako vrlo mlada Nela Rožić već je upoznala život različitih zemalja i kultura u kojima je živjela. To je utjecalo da postane osjetljivija prema potrebama drugih, a njezino srce veće i velikodušnije.