Mali slikar iz Velike Gorice

Juraj Jančić iz Velike Gorice ima 8 godina, i naizgled se čini kao većina njegovih vršnjaka. Škola, treninzi, violina… No kada završe sve obaveze i kada stignu školski praznici - kreće nešto posve drugačije.


Unikatne slike, svaka ima svoju priču, svaka je pravo malo umjetničko djelo. Na prvi pogled, drugi, treći… malo tko će reći da ih je stvorio - dječak. A jest. Zove se Juraj Jančić, ima 8 godina i iz Velike Gorice je.  Njegova umjetnička priča krenula je jedno ljeto. Onog 2014.  Prvu sliku sam bio napravio za svoju trenericu Marinu Peran Lekić iz plivačkog kluba Granciguna, drugu sliku sam bio napravio za svoju nonu Josipu, i treću sam bio napravio za učiteljicu. I onda sam još četvrtu bio napravio za baku, o početku svog slikarstva kaže Juraj koji je slikati počeo već u 2. godini.

Ljetos je napravio puno slika koje je prodavao, a kada se vratio kući dosjetio se da bi mogao slikati i Turopolje. Nastale su tako slike i mora i Turopolja. Stalno je slikao svojoj pokojnoj noni koja mu puno znači u životu. S njom je bio jako vezan. Kad mu je dala kockicu čokolade dala mu je na neki drugačiji način nego mi. Ona mu je vjerojatno i usadila tu kreativnu crtu, ljubav prema pticama, prema cvijeću, kaže o svom sinu tata Danijel.

Slikao je razne stvari raznim tehnikama,  pa je negdje putem pronašao svoj stil. Ono što ga uvijek inspirira su: more i Turopolje. Zato što mi je mama Dalmatinka, a tata Turopoljac, dječje je iskren Juraj.

Osnovni pribor su mu ljepilo, spužvice i akrilne boje, a onda na drvenim pločicama kreće njegova umjetnost. Uzme spužvicu u ruke i 'tuf' simo tuf' tamo, nastane slika samo tako. To mi je najdraže, bojati i stavljati ljepilo i stavljati kamenje i onda sve 'prospem i tak, to volim raditi.

Slika po slika i eto našeg osmogodišnjaka s ambicioznom idejom o vlastitoj izložbi. A što je smislio to je i napravio. Izložbu je posvetio pokojnoj noni Josipi. Bila bi ona sigurno itekako ponosna na svog malog slikara, baš kao što su njegovi roditelji.

Juraj je svestran. Obožava i svirati, plivati, roniti,… školjke, kamenje,… sve je za slike sam pronašao ili izronio. Juraj se već lagano priprema za iduću izložbu. Ona će biti za djeda.