Upriličen Dan sjećanja na Miroslava Krležu

Scensko događanje 'Putovanje s Krležom 29. prosinca 2015.' upriličeno je u povodu obljetnice smrti toga hrvatskog književnika u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže prema autorskom konceptu Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža.

U sklopu Dana sjećanja na Miroslava Krležu u Memorijalnom prostoru na Krležinu Gvozdu u Zagrebu dramski umjetnici Dragan Despot, Nikša Marinović, Boris Svrtan i Goran Matović predstavljaju fragmente Krležina polemičkog opusa.

Dragan Despot izveo je fragmente iz monodrame 'Na rubu pameti', Nikša Marinović izvest će dijelove eseja 'O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva', napisana 1926. godine i objavljena u Književnoj republici. Kasno poslijepodne 'Polemički portret Miroslava Krleže' izvest će Boris Svrtan i Goran Matović na temelju fragmenata iz Krležina polemičkoga opusa.

Dan sjećanja, ističu organizatori, upriličen je na dan Krležine smrti i nije ograničen komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se preko dramaturški osviještenog postupka nastoji ukazati na polemičku vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni - živi duh Miroslava Krleže.

Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893. u Zagrebu, a preminuo je 29. prosinca 1981. u Zagrebu. Osim što je autor znatnoga proznoga, dramskoga i poetskog opusa bio je i enciklopedist te ravnatelj Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda.