Otvoreno: Ponašanje političara nije nam problematično!

Prema medijskim napisima, ministar obrane Ante Kotromanović našao je novo radno mjesto. Riječ je o mjestu savjetnika u američkoj odvjetničko-lobističkoj kući  u SAD-u koja ima i odjel obrane. Ova vijest, ako je točna, otvara puno pitanja - je li riječ o sukobu interesa, postoji li i kakav sigurnosni problem, ali i mnogo širu raspravu na temu postoji li i kolika moralna odgovornost naših političara. U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Dalia Orešković (predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa), Davorka Budimir (predsjednica Transparency International Hrvatska), Igor Tabak (vojni analitičar) i Renato Matić (sociolog).

„Ministar ili bilo koji dužnosnik, na sve njih odnosi se jedno isto pravilo – u roku od godinu dana ne smije stupiti u radni odnos s onim subjektom s kojim je poslovalo tijelo javne vlasti u kojem je političar bio“, objasnila je na početku emisije Dalia Orešković. Ukazala je i na brojna pravila koja postoje u ograničavanju javnih dužnosnika, a smatra da neka od njih koja primjerice sprječavaju da se pojedinac vrati u vlastito trgovačko društvo, treba olabaviti. Rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa smatra dobrim i izdvaja podatak od 500 zahtjeva za mišljenjem koje su im dužnosnici sami uputili.


Davorka Budimir smatra kako svaki pojedinac koji je na javnoj dužnosti može očekivati 24-satni nadzor javnosti te da je primjer ovog slučaja s ministrom Kotromanovićem dobra škola za ostale političare i neke buduće slučajeve slične ovom. Komentirala je i neodgovornost političkih stranaka koje za izbore regrutiraju ljude koji ne namjeravaju kasnije preuzeti dužnost: „Ostavlja se dojam netransparentnosti, iako ostaje pravo pojedinca da odluči što učiniti.“ Budimir smatra da se naše političare treba obučiti kako se ponašati, jer se mnogi ne znaju ophoditi u javnom životu u kojeg su došli kao anonimci.
„Mi kao društvo imamo užasan demokratski deficit“, istaknuo je Renato Matić i dodao da se prije nekoliko godina na ovakve slučajeve ne bismo ni osvrnuli. „Pritisak javnosti je za demokraciju društva ključan faktor – bez pritiska odozdo oni nemaju zašto mijenjati svoje ponašanje“, rekao je Matić upozorivši na autoritarnu svijest koje se nikada nismo riješili. Problemom smatra neodgovorno političko ponašanje na koje smo se navikli i nije nam neobično i pogrešno.
Igor Tabak ne misli da je slučaj ministra Kotromanovića osobito problematičan jer je očito da je ministar na odlasku i jer se u priopćenju koje je poslao u emisiju Otvoreno izjasnio da će se sam prijaviti povjerenstvu za sukob interesa. „Svaki čovjek koji je na takvoj dužnosti, mora čuvati klasificirane podatke koje je u službi saznao“, odgovorio je Tabak na pitanje radi li se o ugrozi nacionalne sigurnosti i zaključio kako se takva pitanja uglavnom potežu u kontekstu obrane, ali ne i u drugim resorima.
Cijelu emisiju pogledajte ovdje: