Novosti u kalendaru cijepljenja

Obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv tuberkuloze u rodilištima bit će ukinuto, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja koje je donijelo trogodišnji program obveznog cijepljenja.

Koje još promjene donosi i zašto prokomentirao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  prof. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zarazih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
 
Na pitanje zašto se ukida obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv tuberkuloze u rodilištima dr. Kaić je objasnio da se ono zapravo ne ukida nego će se u razdoblju programa promatrati epidemiološka situacija te će se analizirati podaci o pobolu tuberkuloze i riziku infekcije – je li dovoljno pao, pa će se na osnovu tih podataka odlučiti o ukidanju ili ne ukidanju obaveznog cijepljenja. U tom slučaju do ukidanje BCG vakcinacija moglo bi doći 2017. ili 2018. Kriteriji za ukidanje obaveznog cijepljenja se znaju, pa treba provjetri hoće li u razdoblju promatranja biti zadovoljeni.  

Mijenja se i obveza cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca u prvom razredu osnovne škole, Di-Te-Per cijepljenje. Iako cijeli svijet ima problema s nestašicom tog cjepiva (veća je potražnja od mogućnosti proizvodnje) to nije razlog zbog čega dolazi do promjene. HZJZ do sada je uvijek nabavio potrebnu količinu Di-Te-Per cjepiva. Još prije dvije godine je donesena odluka da se od 2016. drugo docjepljivanja djece u trećoj godini života prebaci na petu, pa tako nema potrebe docjepljivati prvašiće. Daljnjeg pomicanja docjepljivanja u 3. razred neće biti, ali ostaje obaveza provjre cjepnog status djece pri upise u osnovnu školu. Isto tako će biti ukinuto i docjepljivanje protiv difterije i tetanusa u 4. razredu srednje škole, jer smo imali, kako kaže dr. Kaić, puno tih docjepljivanja i više nego što je potrebno.   

Promjena koje su još najavljene u kalendaru obveznog cijepljenja od 2016. do 2018. je da je neobavezno, ali besplatno cjepljnje protiv HPV-a sada i službeno u kalendaru po preporuci Ministarstva učenicima prvih razreda srednjih škola.