Znate li što je powerlifting?

Powerlifting je relativno nepoznati sport u Hrvatskoj, pogotovo za žene, no ipak se sve više pripadnica nježnijeg spola bavi tom, u svijetu popularnom sportskom vještinom. Mladenka Blažanović (26) i Ingrid Sterpin (27) u svojim su se kasnim dvadesetima okitile najsjajnijim odličjem u powerliftingu na nedavnome Državnom prvenstvu u powerliftingu, održanom u Vukovaru.
Djevojke redovito vježbaju funkcionalni fitness sa svojim trenerom Davidom Antonićem, koji je i otkrio njihov potencijal. Iako su djevojke bile krupne i povremeno dosezale i troznamenkastu brojku u kilogramima - on nije gubio nadu.

Zlatna odličja sada sjaje oko vrata Ingrid i Mladenke. U Rijeci nema puno sportaša koji se bave ovim disciplinama, tako da su nastupile za zadarski klub Behemot, koji je trenutačno po uspjesima treći klub u Hrvatskoj.

No, što je powerlifting? Iako je u svijetu izrazito popularan, u Hrvatskoj još je u razvoju. Riječ je o sportu u kojem se testira maksimalna jakost čovjeka u tri discipline: stražnji čučanj, potisak s klupe, bench press, i mrtvo dizanje.

I dok djevojke uživaju u medaljama i powerliftingu, one svakoga dana odrade i svoje osmosatno radno vrijeme. Mladenka je ekonomistica s klasičnim radnim vremenom i powerlifting je njezin hobi od kojega ne može živjeti, ali je izvrsna prilika za rješavanje stresa. Ingrid je magistrirala elektrotehniku i kaže kako bez powerliftinga u večernjim satima više ne može. Cure ne misle na ovome stati, kažu tek su počele.