Ponos Hrvatske: Miroslav i Tomislav spasili život 10-mjesečnom dječaku

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka. 

Među njima su i  zadarski policajci Miroslav Ušljebrka i Tomislav Jović. Zbog njihova dosadašnjega rada kolege su ih prozvale dream team-om. Hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i profesionalnost njihove su vrline zahvaljujući kojima su uspjeli spasiti desetomjesečnog dječaka, kojemu je u pucnajvi propucna glava.

23. prosinac 2014. Tomislav i Miroslav radni su dan započeli savim uobičajeno. Policijski dvojac, kao i bezbroj puta do sada,  patrolirao je zadarskim ulicama kada su dobili dojavu da je na Bilom brigu došlo do vatrenog obračuna.
Dok su pod sirenom i rotacijom žurili  na mjesto događaja nisu ni slutili što će tamo zateći.

Kad smo došli vidjeli smo majku koja je bila u  jako velikom šoku, u naručju je držala malu bebu. Kad smo prišli vidjeli smo da je ta beba u biti ranjena. Glava je sva bila krvava, prisjeća se tog strašnog prizora Miroslav.

Uigranom dvojcu bio je dovoljan samo pogled. Uzeli su bebu iz majčina naručja, i odmah krenuli put bolnice. Bilo je jasno, sekunde su u pitanju. Krenuli smo, upalili smo rotaciju i sve moguće sirene. Minute su nam trebale do bolnice. Birali smo najkraće puteve, svirali trubili ljudima da se maknu, čak sam otvorio staklo i mahao ljudima da što brže primjete, da nas propuste, dodaje Miroslav.

Dijete je bilo jako loše. Vidno mu je krvarilo iz glave i prilikom vožnje dva puta je izgubio svijest, znači prestao je disati, davao sam mu umjetno disanje i masažu srca, prepričava dramatične trenutke Tomislav.

Što prije stići do bolnice i dijete predati liječnicima. Jedino je o čemu su ovi zadarski policajci tada razmišljali. Ni Tomislav ni Miroslav danas ne misle da su junaci. Skromno kažu - samo smo radili svoj posao. I opet bi, uglas kažu, učinili isto. Svaka čast!