'Jedem doma' - spas za one koji nemaju vremena kuhati

Iako je u svijetu uobičajeno jesti vani i to uglavnom na brzinu spremljenu hranu, kao i da se doma kuhaju samo polugotovi obroci, mi se volimo tještiti kako u nas to nije tako. Međutim sve lošije prehrambene navike u djece, obroci s nogu, fast food i previše slatkiša dio su i naše svakodnevice. Pa kako bi vratili onaj osjećaj kuhanja zdravih namirnica u toplini svoga doma, u Zagrebu se pojavio novi servis - 'Jedem doma'.

'Jedem doma' je novi oblik pomoći u kućanstvu. Za sada na području grada Zagreba, iako imamo u planu uskoro širanje i na druge gradove u Hrvatskoj. Riječ je o servisu za nabavu namirnica i kuhanje u domu klijenata. Dakle, mi ciljamo na one ljude, a njih je u ovom gradu zaista jako puno koji iz bilo kojih razloga ne stignu ići u nabavu namirnica na tržnicu i zatim pripremati jela u svom domu, rekla je Željka Maras, osnivačica projekta.

Kuharice odlaze na Dolac u nabavku namirnica, nakon čega dolaze u dom klijenata, preodjenu se u preslatku ranu odjeću te odlaze u kuhinju u kojoj se događa sva čarolija.

Danas ćemo kuhati punjene tikvice s puretinom, prosom i kozjim sirom, zapečene u rolu. I imat ćemo za prilog, povrće, onako sa žara, iz tavice. Sad ćemo si pripremiti tikvice, izdubiti meso iz tikvica, napraviti kao malu lađicu, onda to meso tikvica nećemo baciti, nego ćemo ga zajedno s rajčicom i puretinom napraviti za smjesu za punjnje. Tikvicu ćemo kratko, jedno deset minuta zapeči u rolu bez ičega da omekani i onda ćemo napuniti i vratiti nazad u rol da se zapeče samo kratko i to je to u principu. Onda još imamo povrće narezati na kocke, okrenuti na tavici na kokosovom ulju i to je to, objašnjava kuharica Ivana Sonatić.

Mnogi rado žele saznati recepte Ivaninih specijaliteta. Iako se neki od njih mogu pronaći na njihovoj internetkoj stranici, kako nam je priznala, nikad ne otkriva baš sve. Postoji općeniti recept kako se nešto radi i postoji ono nešto moje što ja unesem, e ono moje ja ne kažem, nego samo onaj temeljni recept, ističe Ivana.

Kažu da posao nije dobro nositi kući, ali Ivanu nakon radnog dana ponovno čeka kuhanje za njezinu obitelj, pa bi, priznaje, rado i sama bila korisnica ovog servisa.