Ponos Hrvatske: Mario Čurkov spasio život kolegi pomorcu

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka. 

Jedan od njih je i Mario Čurkov koji je iz plamenih ralja usred mora spasio život kolegi pomorcu.

Kao i u svakom domu pomoraca i u obitelji Čurkov internet i telefon uvijek su pri ruci. Čeka se poziv s dalekog mora. Onaj od prije godinu dana ih je šokirao. Nazvao ih je sin Mario iz autralske luke pokraj Pertha i rekao da je brod na kojem plovi izgorio te da je iz plamena spasio kolegu Filipinca. Požar je buknuo i brzo se proširio. Između vatre i dima čulo se zapomaganje. Mario nije čekao.

Ušao sam s druge strane u hodnik i puzajući došao do njega, našao ga na podu onesvještenog, iznio ga vani iz nadgrađa na sigurno na zrak i uz pomoć svog aparata za disanje ga reanimirao. Nakon toga je došao svjesti i hitna pomoć ga je reanimirala, prisjeća se Mario.

Dok je spašavao život kolegi, super Mario iz Kaštela o sebi nije razmišljao. Osjećaj je čudan. U tom trenu nisam stvarno mislio na sebe, jel se može meni nešto desiti, jel ja mogu ostati zaglavljen u tom požaru, jednostavno neki adrenalin, poticaj da spasim život je bio jači od toga, ističe hrabri Mario.

Mario se ne želi hvaliti, kaže nam majka Anđela. Pa čak i roditelji detalje o cijelom događaju doznaju više od drugih nego od njega samoga.

Junak Mario i sada je na brodu. Preko mora doznaje da je dobio nagrade Ponos Hrvatske, Vjesnikovu Plavu Vrpcu, Plaketu za hrabrost grada Kaštela. Dok Mario tuče more, nagrade mu čuvaju ponosni roditelji.