Film 'Zvizdan' i manjinske koprodukcije na festivalu u Palm Springsu

Hrvatski filmovi sa samim početkom nove godine nastavljaju svoja festivalska gostovanja - dugometražni igrani film 'Zvizdan' Dalibora Matanića i još tri manjinske hrvatske koprodukcije uvrštene su na Međunarodni festival u Palm Springsu, koji se od 1. do 11. siječnja održava u tom kalifornijskom gradu.

U natjecateljski program 'Novi glasovi, nove vizije' s 12 debitantskih dugometražnih filmova kojima je prikazivanje u Palm Springsu ujedno i američka premijera, uvrštene su manjinske koprodukcije 'Naša svakodnevna priča' Ines Tanović i 'Trema' Yorgosa Zoisa, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

'Naša svakodnevna priča' nastala je u bosansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, dok je 'Trema' nastala u grčko-francusko-hrvatskoj koprodukciji. U program Awards Buzz, koji prikazuje filmove iz 39 zemalja, nacionalne predstavnike za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, uvršteni su 'Zvizdan' Dalibora Matanića i 'Sudilište' Stephana Komandareva

Međunarodni festival u Palm Springsu jedan je od najvećih sjevernoameričkih festivala, a ove se godine održava njegovo 27. izdanje. U prosjeku godišnje privuče 135 tisuća posjetitelja, a ove će godine prikazati filmove iz 60 zemalja.