Čistite li i vi iza svog ljubimca?

U Zagrebu je sve veći broj kućnih ljubimaca, no najviše četveronožnih ljubimaca koji šeću gradom su psi. Imati jednog znači i čistiti nakon što pas obavi nuždu na javnoj površini.

Kakve su kazne i čiste li uopće stanovnici Zagreba iza svojih ljubimaca provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

U Zagrebu je više od 150 000 kućnih ljubimaca, od kojih je oko 50 000 pasa. Svi vlasnici znaju da imati psa nije samo igra i zabava nego i briga, pa bila ona i neugodnog mirisa. Šetnja s kućnim ljubimcem uvijek završi u parku. Ondje pas radi ono što najviše voli - valja se u travi i, naravno, obavi veliku nuždu. Ako vlasnik ne počisti, slijedi kazna. Nepoštivanje odluke o držanju kućnih ljubimaca rezultira kaznom, kazna je konkretna od 600 do 1000 kn za fizičku osobu. S tim da se daje mogućnost plaćanja kazne na licu mjesta prema aktualnom zakonu smanjenu za 50%, odnosno 300 kn, jasan je Marko Čeleković, komunalni redar grada Zagreba

Takvu kaznu može napisati oko 90 redarstvenika koji svakoga dana obilaze sve zagrebačke javne površine. Vide li zabranjenu aktivnost, isprike i izgovori neće vam pomoći. Broj kazni je se kreće oko 300-tinjak godišnje, recimo oko 25 mjesečno. S obzirom na sve veći broj ljubimaca mogao bih utvrditi da se najveći broj vlasnika ponaša odgovorno i prema pravilima. Manji broj pojedinaca stvara negativnu sliku o vlasnicima kućnih ljubimaca, kaže redar Čeleković.

Unatoč malom broju ispisanih kazni, oni koji hodaju tim parkovima i ulicama ne misle da je dovoljno čisto. Uz veće kazne i veću odgovornost parkovi bi mogli postati prava oaza za one koji vole izležavanje. Oni koji dolaze iz inozemstva, Zagreb vide drugim očima, njima je grad čist. Na određenim lokacijama dostupne su vrećice koje ostavlja gradska Čistoća. Moram reći da ne postoji obveza grada da to postavlja, to je stvar dobre volje Grada da izađe u susret vlasnicima. Svaki vlasnik mora imati psa na povodniku i pribor za čišćenje, ističe redar Čeleković.  Na 240 lokacija u gradu postavljen je odgovarajući koš i vrećice. No vrećica gotovo nikad nema, a razlog su tome egoistični pojedinci koji kada vide pun spremnik jednostavno uzmu sve.

Briga o ljubimcu ujedno je briga o čistoći grada i onima koji hodaju njegovim ulicama. Šetnja u društvu vašeg najboljeg prijatelja svima će biti ugodnija nema li na ulicama psećeg izmeta.