Štedljivi Slovenci još uvijek čuvaju 'tolare', a i njemačke marke

Slovenci već devet godina imaju euro kao jedino platežno sredstvo, ali neki od njih još uvijek čini se štede u tolarima, staroj valuti koja se koristila do početka 2007. godine.

Banka Slovenije koja mijenja stare kovanice i novčanice bez vremenskog ograničenja potvrdila je kako je u zadnje tri godine zamijenila i uništila 270.263.885 tolara gotovine, isplativši donositeljima protuvrijednost od 1.127.791 euro. Zamjena se obavlja po tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 2007. kad je Slovenija kao prva nova članica EU-a ušla u Europsku monetarnu uniju.

Riječ je o gotovini koju su vlasnici možda bili zaboravili, pa iznenada pronašli, a u nekim slučajevima i osobama koje su namjeravale zadržati staru valutu kao uspomenu pa se predomislile. Za 10.000 tolara, dobije se skoro 42 eura. Najveća štednja u tolarima 'iz čarape' koju je centralna banka zabilježila bio je slučaj kad im je jedna stranka donijela 2,5 milijuna tolara.

Ipak, takvih tolarskih ušteđevina sve je manje, o čemu svjedoči podatak da se svake godine broj onih koji donesu tolare kako bi dobili eure smanji za trećinu. Središnja je banka 2013. godina izdala 103.000 eura za predane tolare, a ove godine samo 71.000.

Vjeruje se da je među Slovencima još dosta i onih koji kod kuće imaju stare njemačke marke koje su u  krizno vrijeme potkraj devedesetih bile glavna rezervna valuta. No, takve se rezerve ne mogu za euro zamijeniti u Ljubljani nego treba otići u Njemačku, pa o njima slovenska središnja banka nema podataka, piše dnevnik 'Žurnal'.