Porod kod kuće kod nas još uvijek neuobičajen

Rođenje djeteta jedan je od najljepših događaja u svakoj obitelji. Porođaj je najčešće bolan, katkad i težak, a iskustva različita.

Svaka rodilja mašta o onom predivnom, što manje bolnom i lakom porođaju, nakon kojeg će uživati sa svojim novorođenčetom. Donosimo jednu takvu priču, no ona je po nečemu neobična, ili bolje reći neuobičajena.

Lada je naizgled obična, zaigrana, zdrava i lijepa djevojčica. Uskoro će navršiti pet godina, a upravo je dan njezina rođenja nešto što je čini neobičnom. O trenutka kada je saznala da je trudna, Ledina majka Maja Feil Ostojić znala je da će je roditi u vlastitom domu.

I zaista se rodila kod kuće. U toplini svoga doma, točnije u kupaonici. Sva sreća što je prostrana pa je Maja s lakoćom ondje odradila treće porođajno doba. Ja sam odredio 'tehnički' ako porod krene u spavaćoj sobi tu je bila plahta, najlon, no neočekivano to je odrađeno u kupaonici, to smo najmanje očekivali i gdje je kao kolateralna žrtva završila moja vesta jer je u cijelom procesu prva bila pri ruci, najmekša i najtoplija, prisjeća se tog trenutka tata Marko Ostojić.

Uz primaljinu pomoć otac je prerezao pupkovinu, Ladu su izvagali i izmjerili i zapravo sve je bilo uobičajeno - a ništa nije bilo tako. Ubrzo je cijela obitelj uživala u prinovi. Sve je bilo točno tako kako treba biti svi smo bili na okupu, srce mi je bilo na mjestu, samo je uklizala u naše živote, iskreno kaže Maja.

Iako je ovo priča o prekrasnom rođenju, ona u nas ne samo da nije uobičajena nego nije ni potpuno pravno regulirana. U Zakonu o primaljstvu, upravo primalje, visoko obrazovane, imaju ovlast uz bolnički porođaj voditi porođaj kod kuće, kaže Dubravko Habek, specijalist ginekologije i porodništva u KB Sveti Duh, međutim u tom pravilniku, zakonu, nisu točno definirani uvjeti za porod kod kuće, kao što je to u srednjoj Europi. U svijetu rodilje imaju pravo izbora rađati u kućnim uvjetima, u rodilištima primaljskim gdje nema liječnika, to je rezervirano za fiziološke porode, ili će ići u bolnicu.

Upravo za pravo izbora zalažu se i u udruzi Roda. Smatramo da za takve porode, iako se događaju negdje na margini zakona, bi naš zdravstveni sustav trebao dati podršku. Tim više što je to jedna od tekovina Europske unije i u nekim od zemalja je to lijepo regulirano, ističe Branka Mrzić-Jagatić iz udruga Roda. No, treba biti oprezan, jer dok god nema sustavne potpore, porođaj kod kuće je rizičan. U većini slučajeva porod će proći dobro. Međutim bit će slučajeva, koje smo i imali sporadično, tzv. zapuštenih poroda. Žene bi priznale da su rađale 2-3 dana doma, a to je u 21. stoljeću nedopustivo, jasan je dr. Habek.

Uredna trudnoća i dobro zdravlje žene osnovni su preduvjeti da se uopće može razmišljati o porođaju kod kuće. Više istraživanja su pokazala da porod kod kuće nije ništa opasniji od poroda u bolnicama, naprotiv, kazuje Branka Mrzić-Jagatić. Kod Maje su svi uvjeti bili zadovoljeni, pa nije dvojila o odluci da dijete na svijet donese u vlastitom domu. Potpora bližnjih nije izostala. Maja je za svoj porođaj osigurala i potporu doule - žene koja pomaže pri porođaju, ali i primalju koja je bila dovoljno hrabra da je prati u toj avanturi. 

No, kako bi porođaj kod kuće bio potpuno siguran, slažu se svi, treba omogućiti da svaka žena koja to želi učiniti ima punu potporu ne samo bližnjih nego i sustava.