Znate li gdje je najstarija crkva posvećena sv. Dizmi?

Ovogodišnji advent u Zagrebu po mnogo je čemu poseban. Otkriva neka zanimljiva mjesta koja vrijedi posjetiti. Jedno od njih je jedinstvena crkva, koja je upravo ovoga adventa otključala vrata posjetiteljima.
 
Lijepa, malena, posebna... Crkvica svetog Dizme u Zagrebu. Jedno od onih mjesta u metropoli zbog kojih je ovogodišnji advent tako privlačan. Već samo pročelje crkvice nagovještava kakvi se dragulji kriju u njoj, od vrijednih umjetničkih djela do dragih relikvija. No ono što pobuđuje posebnu pozornost ime je sveca kojem je posvećena. Sveti Dizma, dobri razbojnik. Danas na svijetu postoji oko sedam crkava, a u Južnoj Americi postoji i jedna katedrala posvećena desnom razbojniku koji je dobio ime Dizma, objašnjava mons. Juraj Kolarić i podsjeća tko je sv. Dizma: Dizma se obratio Kristu i rekao lijevom razbojniku: nas dvojica smo zaslužili ovu smrt, a ovaj nikome ništa nije nažao učinio, kad je vidio Krista patnika kako trpi i šuti. Rekao je: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje, a Krist mu je odgovorio: Još danas ćeš sa mnom biti u raju.

Sveti Dizma prvi je svetac, kojeg je sam Krist proglasio svetim! I ovo je svakako najstarija crkva na svijetu posvećena tom neobičnom svecu-razbojniku. Sagrađena je još 1706. godine upravo zato da bi se osuđenici na smrt imali gdje pokajati, baš poput obraćenog razbojnika svetog Dizme. Sad se nalazimo u godini milosrđa, pa treba napomenuti da Bog i najokrutnije grešnike prima ako se pokaju, ako se utječu Božjem milosrđu, baš kao razbojnik Dizama, ističe mons. Kolarić.

Ono što posebno privlači pozornost posjetitelja, posebno vjernika, vrijedne su relikvije. Jedna je čestice križa na kojem je visio Krist Gospodin koje su ugrađene u oltar crkvice. Druga znamenita relikvija su potrgane iznošene sandale koje je nosila blažena majka Terezija za svojega boravka u Zagrebu uoči dodjele Nobelove nagrade. Urednici Glasa koncila, posebno vlč. Mijo Gabrić nagovorili su Majku Tereziju da promjeni sandale za tu svečanu prigodu. Kupili su joj nove, a njene stare su završile u crkvi sv. Dizme.

Ako ovoga adventa slučajno ili namjerno posjetite ovu lijepu crkvicu, otkrit ćete još mnogo o njezinoj zanimljivoj povijesti. I uživati u ljepoti sakralne umjetnosti...