Sisačka udruga Novi svijet već se 18 godina brine za djecu i mlade

Ekipa Dobrog jutra u Sisku je posjetila udrugu Novi svijet, koja već 18 godina radi s djecom i mladima i želi im omogućiti kvalitetno slobodno vrijeme.

Briga za djecu i mlade velika je odgovornost. Već je 18 godina na leđima nosi Udruga Novi svijet iz Siska. Sve je počelo davne 1995., u poslijeratno doba, kada se skupina entuzijasta okupila sa željom da promijeni tada mračni svijet. Dvije godine poslije nastala je udruga.  I od tada do danas kontinuirano djelujemo bez pauze i zaista smo iza sebe smo ostavili ovih 18 godina dubok trag u Sisku, a u zadnje vrijeme provodimo programe i van ovih granica, ističe Lidija Tomljenović Kovačić, predsjednica Udruge Novi svijet.

U početku su djelovali samo na području svoje županije, a sada u njihovim programima uživaju osnovnoškolci i oni malo stariji diljem Hrvatske. Najviše rade programe za osnovce i srednjoškolce, ali i za mlade koji su završili srednju školu. Njih pokušavaju potaknuti na poduzetništvo.

Članovi udruge vrlo su aktivni. Realizirali su više od 150 projekata s 2000 događaja. Pomažu im liječnici, pedagozi, sociolozi i učitelji, baš kao što je stručna suradnica Matea Mađer. Kamera HRT-a pratila je projekt promicanja tolerancije, nenasilja i multikulturalnosti pod nazivom 'Čovječe, ne ljuti se!'. Program je zamišljen tako da tijekom igre djeca odgovaraju na pitanja o toleranciji, pjevaju različite pjesme, bave se sportom. Tako pokazujemo da je sva pjesma jednaka, da neki mogu biti dobri u sportu, ali ne moraju i da je to sve u redu, objašnjava Matea. Ono što je najljepše u radu s djecom je njihova energija. Možda se malo bavite administracijom, papirima i to nije najzabavnije i najlakše, onda kad uđete u prostor s djecom, oni imaju svoje priče, svoje vizije života i onda se nasmijete  i onda možete nekako dalje krenuti, dodaje Lidija. 

Dugačak put prošla je udruga Novi svijet, a budućnost je puna novih izazova. Nastavit će promicati temeljne životne vrijednosti, a zadovoljni mladi i dalje će za njih biti kruna uspjeha.