Znate li što su badante? Hrvatski poraz i tužna stvarnost

Siromašne umirovljenice prisiljene su u potrazi za egzistencijom otići preko granice. Njihov točan broj se ne zna, ali zna se što rade, one su badante - žene koje se u Italiji brinu za stare i nemoćne. U godinama kada su trebale u miru uživati u plodovima minulog rada, bile su prisiljene okrenuti se sivom tržištu rada. One su naš poraz i tužna stvarnost.

Glavna junakinja ove priče emitirane u HRT-ovu "Labirintu" u veljači, a koju su danas podsjetili, 74-godišnja je Mira iz Peroja pokraj Pule. Bila je primalja, a danas je umirovljenica i jedna od mnogih žena koje u trećoj životnoj dobi odlaze na rad u Italiju,  gdje brine o starim, nepokretnim i najtežim bolesnicima. Da bi radio taj posao, moraš posjedovati želudac vuka, orlovo oko, objašnjava slikovito Mira.

Njihova smjena traje petnaest dana, uglavnom rade na crno za dnevnicu od 35 eura za dvadeset četiri sata.

Nije me ponizila talijanska država, otkud zna talijanska država da ja postojim? Ali me uvrijedlla, ponizila naša država, i prva i druga i treća vlast, i ne znam koja će doći, kaže Mira.

Deseci autobusa svakoga dana polaze iz Istre, Dalmacije, Središnje Hrvatske i voze prema Italiji. Putnici su mahom žene. Umjesto da djeca pomažu nama, nažalost, mi pomažemo njima - koliko puta ja ne jedem jer sam se odvikla od jela, priča.

Konkurenciju Hrvaticama u ovome poslu u Italiji čine Rumunjke, Ukrajinke, Moldavke...

Njihov težak život nije samo posljedica krize. One su stvarne žrtve kriminalnih privatizacija i promašenih hrvatskih politika.