Konstituiran Sabor - Željko Reiner izabran za predsjednika s 88 glasova

Izborom Željka Reinera za predsjednika konstituiran je 8. saziv Hrvatskog sabora. Reiner, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta, izabran je s 88 glasova, 62 zastupnika bila su "suzdržana", a jedan je bio "protiv". Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, Reiner je izabran i glasovima zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, zastupnika iz stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, reformista Radimira Čačića, ali i dosadašnjeg predsjednika Josipa Leke (SDP). Suzdržani su bili zastupnici okupljeni oko SDP-a, nezavisni Stipe Petrina te troje zastupnika stranke Hrid. Protiv je glasovao Ivan Vilibor Sinčić.

Željko Rainer zahvalio je svima koji su glasovali za njega, ali i onima koji to nisu učinili. "To je dokaz da živimo u demokratskoj, pluralističkoj i europskoj Hrvatskoj", poručio je te za to zahvalio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima. "Sabor jest i mora biti lučonoša domoljublja i hrvatske tradicije, ali mora biti i čvrsti jamac prava svih građana i manjina te mjesto kulture i dijaloga", kazao je Reiner te najavio kako će tražiti da se Hrvatski sabor preimenuje u "Hrvatski državni sabor". Kazao je kako povijest treba pamtiti, ali ne i u njoj tražiti izgovore. Smatra kako je konsezus o bitnim društvenim pitanjima moguć - i potreban. "Bog čuvao sve zastupnike, sve građane i građanke i jedinu nam Hrvatsku", zaključio je Reiner.

Josip Leko obratio se zastupnicima i upozorio ih kako svima na vrhu prioriteta moraju biti Hrvatska i demokracija. Zamolio ih je da poštuju dignitet Sabora i njegov Poslovnik. "Demokracija traži strpljenje i sve se mora odvijati na korist građana i općih ciljeva", poručio je Leko. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zatim je pozvao sve zastupnike da podupru Reinera.
Saborski zastupnici su nakon toga izabrali članove Mandatno-izbornog povjerenstva (MIP). Za predsjednicu je imenovana Margareta Mađerić, a potpredsjednicu Gordana Sobol. Nakon polusatne stanke, Sabor je prihvatio izvješće MIP-a. Predsjednica MIP-a izvijestila je da je u Sabor izabran 151 zastupnik, 140 s lista u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri s lista u posebnoj izbornoj jednici - 'dijaspori', te osam zastupnika manjina u posebnoj izbornoj jedinici, u Hrvatskoj. 

Zastupnici su potom prisegnuli. Reiner je novo je okupljanje najavio za sredinu siječnja. 'Najvjerojatnije će to biti iza 15. siječnja', rekao je predsjednik Sabora koji je čestitao zastupnicima, poželio im sretan Božić i Novu godinu. 

Ivanu Šukeru (HDZ) žao je što predsjednik Sabora nije izabran jednoglasno. To je potvrda da je netko zadnje četiri godine sijao podjele. Branko Grčić je kazao kako SDP ne želi biti protiv, ali su bili suzdržani zbog procesa pregovora. Podsjetio je kako na prošloj sjednici HDZ nije htio poduprijeti Roberta Podolnjaka iz Mosta kojega je predložila koalicija Hrvatska raste. U Saboru ćemo podržavati ono što valja, a bit ćemo protiv onoga što ne valja.

Sjednicu je sazvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.