Luganiga, kobasica čiji recept šibenski mesari čuvaju tristo godina

Božić u Šibeniku nezamisliv je bez luganiga, 'tajanstvenih' kobasica čiji recept tamošnji mesari čuvaju već tristo godina. Prave se samo u Šibeniku, i to samo u vrijeme blagdana, a božićnoj juhi daju jedinstven okus.

Povjesničari kažu da je luganige u Šibenik donio do danas nepoznati Talijan prije otprilike 300 godina. Podrijetlo im je iz okolice Bologne. Prvi pisani povijesni spomen luganiga je iz 18. stoljeća iz jedne krčme Petra Vidija. U njemu se spominje da su šibenski plemići i bogataši kad su zasjedali u njegovoj krčmi naručivali upravo luganige, kažu upućeni.

Zapele su luganige za oko mnogim dalmatinskim sladokuscima, no šibenski su mesari odlučni te 300 godina staru tajnu ne žele otkriti. Danas je Božić bez njih za šibenčane, ali i gurmane nezamisliv. Tako se za Badnjak proda i 50 kilograma ovih tajanstvenih božićnih kobasica.

Više o luganigi doznala je ekipa Hrvatske televizije.