Od otkaza do novog početka! Kako je radnica propale tvornice spasila kolegice

Mnogi se još sjećaju Međimurske trikotaže, nekadašnje perjanice tekstilne industrije koja je zapošljavala tisuće ljudi. Početak privatizacije sredinom devedesetih, pokazalo se, bio je i početak kraja tog tekstilnog diva.

Rascjepkan na devet manjih tvrtki s nejasnom vlasničkom strukturom te čestim promjenama uprava, nije imao šanse. Među posljednjim komadićima testilnog mozaika bila je MTČ Tvornica rublja, čiji je kraj počeo prije šest godina. Mnogi su tada ostali bez posla, mahom žene koje su većinu svojega radnog vijeka provele za šivaćim strojem.

Bez obzira na to koliko je bilo teško sjediti za strojem osam sati na dan i raditi u smjenama, još je teže bilo sjediti kod kuće bez posla. Tako je Vera Mihalić koja je punih 30 godina radila u Tvornici rublja, uzela sudbinu u svoje ruke.

Organizirala je malu tekstilnu manufakturu u kojoj danas zapošljava 20-ak bivših kolegica iz MTČ-a. Tako je njihova tragedija postala jedna lijepa priča o prijateljstvu i zajedništvu kakvih bi trebalo biti još više.