Slatka kuharica: Najstarija bračka torta Hrapoćuša i Hrapoćušice

Brač je među sladokuscima poznat po svojoj autohtonoj torti Hrapoćuši koja je ime dobila po kamenu na koji liči. Ali ne onom glatkom bijelom za kojeg svi znaju. Ovaj kamen i kolač skriveni su u unutrašnjosti otoka u mjestu Dol.

Pogledajte kako je spojena tradicija i inspiracija i kako su iz najstarije bračke torte Hrapoćuše nastale Hrapoćušice najpoznatije hrvatske slastičarke Petre Jelenić.


TRADICIONALNI RECEPT - HRAPOĆUŠA

TIJESTO:
8 žumanjaka
4 cijela jaja
30 dkg šećera
30 dkg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 naranča
1 limun
2 žlice ulja

Izmiksati jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer i ulje. Dodati naribanu koricu limuna i naranče te staviti peći na 180C oko 25 minuta. Dok se tijesto peče, pripremiti nadjev.

NADJEV:
70 dkg oraha
60 dkg šećera
1 vanilin šećer
8 bjelanjaka
sok 1 limuna

Sve sastojke staviti u jednu zdjelu te miješati na laganoj vatri dok ne dobije zlaćanu boju. Preliti preko netom ispečenog tijesta te sve zajedno peći još 10–12 min na 200C.


MODERNI RECEPT - HRAPOĆUŠICE

BISKVIT:

6 bjelanjaka
250 g šećera
160 g glatkog brašna
1 velika žlica gustina
1 žličica praška za pecivo
100 g maslaca

Izmiksati bjelanjak sa 2 žlice šećera u blago čvrsti snijeg. Zatim u snijeg polako umiješati rastopljeni maslac. Ostatak šećera pomiješati sa prethodno prosijanim brašnom, gustinom i praškom za pecivo, te sve zajedno također polako umiješati u smjesu sa snijegom. Kad se dobije glatka smjesta, staviti u prethodno nauljeni kalup te peći na 180°C oko 30 minuta. Kad se biskvit ispeče i ohladi, obrezati žutu koricu te naribati ostatakbijelog dijela.

NADJEV (kuglice od oraha):
4 bjelanjaka
350 g oraha
350 g šećera
srž 1/2 mahune vanilije
sok od 1/2 limuna

Nasjeckati orahe, dodati šećer i vaniliju. Staviti na laganu vatru i dodati bjelanjak. Konstantno miješati dok se ne zgusne. Pred sam kraj dodati sok limuna te još kratko kuhati na laganoj vatri. Staviti u silikonske kalupe i peći na 140°C oko 15 minuta.

ZAVRŠNO:
100 g bijele čokolade
Otopiti 100 g bijele čokolade. Polovicu kuglice od oraha umočiti u bijelu čokoladu pa u naribani bijeli biskvit. Postupak ponoviti sa svakom kuglicom.


Epizodu Slatke kuharice, Brač, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.