Kamo na vikend - Bilogora

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedite obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.


Blagdanski vikend uvijek je najljepše provesti sa svojim najmilijima. Božićna bajka, skrivena blaga, priče o mitskim bićima, ali i najmlađa vinska cesta i slasni zalogaji, i roditelji i djeca zasigurno će uživati u čarima Bilogore.

Bilogora- jedina gora koja ima bilo! Lako ćete ući u ritam s njezinim otkucajima i izgubiti se u njezinim skrivenim ljepotama.

Već na početku bilogorske avanture ekipa HRT-a našla je kuću koja ima super dobrog Veda, bilogorskog diva koji čuva blago. Svaka kuća ima svoga. Mali se brijeg nalazi u selu Ribnjačka, taman na pola puta između Bjelovara i Daruvara. Odavde možete u oba smjera.

Nas su prvo namamile termalne vode Daruvara. I njihova 'fontana di trevi', ali i posve neobičan ritual za one koji su tek stigli. Dakle, kad se dođe u Daruvar, svakoga vodimo na izvor termalne vode, popiti kavu ili čaj, objašnjava Ivana Plažanin- Vuković, TZ Daruvar - Papuk

Nakon toga pravac toplice i buć u bazen. I to vanjski, u kojem se uživo iako su vani tek 2° C, a još je bolje kada je sve pod snijegom. Priča o daruvarskim davninama kaže da su nekad ove terme zvali iscjeliteljske, no i danas je priča ista. Ovo je i prvi lječilišni hotel u Hrvatskoj gdje ćete preporoditi svoje tijelo. Ivica i Janica Kostelić, Sandra Perković, Mario Ančić, svi su oni vrhunski sportaši koji su boravili u Daruvarskim toplicama.
Nakon dobrog treninga, treba nam puno proteina. U Daruvaru, najbolje onih pripremljenih uz dodatak piva.

Nakon Daruvara treba skoknuti do Bjelovara. Na tom nas putu čeka još nekoliko čeka. Prvo ona lovačka, pedesetak kilometara udaljena. U Gornjim zdjelicama, gdje nismo došli po repete, već po fotografije. Na foto safari.

Na par minutica vožnje od Bjelovara, na izletištu obitelji Šapić stigao je i Djedica… Ovdje se možete opustiti i 'pustiti mozak na pašu', kažu doslovce. Kad vas ugoste Šapići jedina obaveza je degustacija njihovih vina, a roditelji ne moraju brinuti jer tete čuvaju djecu dok se oni ispunjavaju svoje obaveze. 

Bilogora ima najmlađu vinsku cestu, ali ništa manje vrijednu. Stoga je najbolje uputiti se i na drugo imanje sa super vinima i hranom. Kod Conerovih. Djeca će uživati u hobitovskim kućicama u adrenalinskom parku, a onda zajedno s roditeljima utažiti veliku glad u krvavicama i kobasicama s kiselim zeljem ili pak  punjenoj piletini ili …

Odlično gorivo za odlazak u božićnu bajku obitelji Salaj. Čazma je već 13 godina odredište svih zaljubljenika u božićni ugođaj, gdje i svaki Grinch prestaje biti Grinch. Imamo oko 200 novih biljaka i 385 000 novih lampi, milijun i osamsto osamdeset tisuća i sve skupa 20%  posjetitelja više nego što smo imali prošle godine, hvali se Ana Salaj.

Nakon električnog Božića, Božić bez struje. Samo tri minute od Salajevih, u selu Bojana, na imanju Matešinih svakodnevno pale tisuću svijeća i to ručno. Jedan od dvojice akademskih slikara malog sela Bojana pored Čazme ima ondje i svoju galeriju, najmlađi posjetitelji mogu naučiti izrađivati božićne ukrase, a iste možete ondje kupiti od malih velikih umjetnika.

Bez struje ili s njom, za Božić je najbitnije da smo zajedno.